Mobil

Tíz éve megváltozott az életünk

10 éves az Apple App Store.

Már egy évtizede, hogy az Apple App Store nevű digitális áruháza bemutatkozott iPhone 3GS eszközökön, ezzel pedig gyökeresen megváltozott az, hogyan használunk és töltünk le appokat és mobiljátékokat. Az App Store előtt a szoftverek online történő vásárlása időigényes feladat volt, és ha valaki új alkalmazások után kutatott PDA, vagy más korai okostelefonos eszközére, még akkor sem lehetett biztos abban, hogy megbízható forrásból tölt le programot.

Az App Store modernizálta, és keretbe fogta össze az egész folyamatot, az appok felfedezésétől a vásárlásig és a telepítésig.

Tíz évvel később már nehéz elképzelni az okostelefonok világát appboltok, és főleg App Store nélkül. Amellett, hogy egyszerűbbé teszi a hétköznapi feladatokat, végtelen szórakozási lehetőséggel látja el az iPhone és iPad tulajdonosokat. És persze amellett sem lehet elmenni, hogy új üzleti modellek megjelenését is magával hozta: appok nélkül nem lenne például Uber, és az olyan streaming szolgáltatások, mint a Spotify sem futottak volna fel ilyen mértékben, na és a freemium-forradalom az iPhone-okon indult útnak.

AZ ÚJ DIZÁJN, AMIT TAVALY MUTATTAK BE. Forrás: Apple

Ez alkalomból összeszedtünk öt olyan eseményt, ami jelentős mérföldkőnek számít a platform történetében.

1. Megnyílt az App Store

2008. július 10-én, az iPhone 3GS-s megjelenése után egy nappal az Apple elindította az iOS App Store-t is, ahonnan első körben 500 alkalmazás közül lehet szemezni. Három nappal később ez a szám már 800-ra kúszott.

2. Megjelentek az appon belüli vásárlások

2009-ben az Apple kiadta az iPhone OS 3.0-át, és ezzel együtt az App Store kapott egy új funkciót is: megjelentek az appon belüli vásárlások, amivel a fejlesztők újabb bevételi forrásra tettek szert. Akkoriban Steve Jobs kérésére a lehetőség csak olyan alkalmazásokban volt elérhető, amelyek már alapból fizetősek voltak, az Apple-vezér ugyanis nem akarta, hogy a felhasználókat átvághassák olyan módon, hogy valamit ingyen töltenek le, de aztán mégis fizetniük kell.

Négy hónappal később aztán mégis lehetővé vált az ingyenes alkalmazásokban is,ez pedig beindította az egész freemium-forradalmat.

3. Elérkezett a tabletek kora

Amikor 2010-ben megjelent az első iPad, jöttek azok az appok is, amelyeket kimondottan táblagépekre fejlesztettek. A felhasználók akkoriban 3000 darab, nagyobb kijelzőre optimalizált program közül választhattak, ez a szám három hónap alatt megtriplázódott.

STEVE JOBS BEMUTATJA AZ IPADET. Forrás: AFP

4. Órákra és tévére is

Miután az alkalmazásbolt megszilárdította helyét a telefonokon és táblagépeken, 2015-ben megérkezett Apple Watch okosórára és az Apple TV-re is, így az appok beköltöztek a csuklókba és nappalikba.

5. Egy évtizeddel később

Az App Store tizedik születésnapján már 2,2 millió alkalmazás található meg a kínálatban, és már több mint 130 milliárd letöltést bonyolítottak le azon keresztül. Az iOS-es fejlesztők pedig több mint 100 milliárd dollár bevételre tette szert a bolt által.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik