Élet-Stílus

Mégsem visznek el minket a szexrobotok egy szép, új világba

24.hu
24.hu

2018. 06. 05. 11:42

A szexrobotok hihetetlen tempóban fejlődnek. Sokan csodát várnak tőlük, például azt, hogy elfogadható alternatívát kínálva a pedofiloknak, jelentősen csökkentik majd a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények számát. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy mindez csupán feltevés, nincs rá semmiféle bizonyíték – írja a Guardian.

Hatalmas sebességgel nő a szilikonszeretők piaca, annak ellenére, hogy fejlettségüktől függően, az áruk több százezer forinttól, milliókig rúghat. Az alapmodellek inkább csak bábuk, a fullextrásak viszont mozogni és hangokat kiadni is képesek.

A fejlesztések pedig arra irányulnak, hogy a szextárgyak a végletekig élethűek legyenek, így azok hamarosan érzelmi reakciókra is képesek lesznek, mesterséges intelligenciájuk lesz, beépített nedvesítő rendszerük, és olyan vaginájuk, ami képes orgazmust imitálni.

A piac gyors bővülésében érdekelt gyártók és forgalmazók folyamatosan azt kommunikálják, hogy a fejlődés egyértelműen a szexuális frusztrációk kiváltotta bűncselekmények, a nemi erőszak, a szexuális kizsákmányolás, és a pedofil bűncselekmények csökkenéséhez vezet majd.

Susan Bewley, a londoni Kings College professzora, és szerzőtársa, Dr. Chantal Cox-George friss tanulmányukban azonban azt írták, hogy hiába túrták fel a világ összes tudományos folyóiratát több évre visszamenőleg, egyetlen tanulmányt, vagy cikket sem találtak, ami az élethű szexrobotok által kiváltott hatásokkal foglalkozott volna. Vagyis a valójában semmi sem támasztja alá, hogy ezek az eszközök pozitívan hatnak majd a társadalomra.

A szakértők szerint, ugyanakkora eséllyel ronthatnak is a helyzeten. A szexrobotokat használókba például beleivódhat, hogy bármit, bármikor megtehetnek egy partnerrel, ami szexuális bűncselekmények súlyosbodásához, a szexmunkások minden eddiginél durvább kizsákmányolásához vezethet. Mivel a robotoknak szexuális fantáziák alapján, irreális külsőt terveznek, jelentősen romolhat a testképzavarral kapcsolatos betegségek aránya a társadalomban.

A brit kutatókkal egyet ért Oliver Bendel professzor, svájci robotika-szakértő is. Azt mondja, minél előbb szükség lenne egy átfogó kutatásra a témában, a probléma csak az, hogy a nagy európai egyetemek nem akarnak foglalkozni vele. A téma sokak számára taszító, így gyakorlatilag lehetetlen összegyűjteni egy kutatócsapatot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Marjai János/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.