Tech

Halálra verték a Google mérnökét

Egy férfit megöltek, három másik személy pedig az életéért küzd, miután egy 200 fős tömeg megtámadta őket Indiában. A tömeget egy WhatsAppon terjedő üzenet buzdította lincselésre, amiben gyerekrablóknak nevezték a férfiakat, köztük a Google szoftvermérnökeként dolgozó Mohammad Azamot, aki belehalt sérüléseibe.

A tragédia pénteken történt, amikor Azam és három társa egy bolt mellett állt meg Karnatakában található Bidar kerületben, és néhány iskolás lányt kínáltak meg csokoládéval. Az egyikük sírni kezdett, ez keltette fel pár helyi lakos figyelmét, akik ez alapján azt feltételezték, hogy így akarják elcsábítani a lányokat.

Rátámadtak a férfiakra, aminek híre ment a WhatsAppon is, ennek hatására még többen mentek a helyszínre segíteni a környékről. A négy férfi próbált elmenekülni, de autójukkal lecsúsztak az útról, a tömeg pedig körbevette őket. Miután kirángatták a férfiakat a járműből, ököllel, kővel, botokkal estek nekik. A helyszínre vonuló rendőrök közül is többen megsérültek.

Az esetről felvétel készült, ami körbement a közösségi oldalakon.

32 ember letartóztattak, köztük annak a WhatsApp csoportnak az adminisztrátorát is, aki közzétette az uszító üzenetet.

Szoftvermérnök volt a Google-nél. Nagyon udvariasan viselkedő ember volt. Hogyan gondolhatta bárki, hogy gyerekeket rabol? Ez nem lehetett ok minderre. A bűnöst meg kell büntetni, így más ártatlanok nem veszíthetik el életüket ilyen módon.”

– mesélte Azam testvére a tragédia kapcsán.

Az elmúlt hónapokban Indiában több tömeges lincselés is történt, amelyeknek kiváltó oka gyerekrablókról szóló, felhasználók közt közösségi média platformokon terjedő üzenetek voltak. Az ilyen akciók során több mint 20 embert lincseltek már meg az utcákon, jellemzően ártatlanokat. A kormány sürgeti a közösségi oldalak tulajdonosait, hogy az ilyen erőszakos kimenetelek miatt próbálják megakadályozni a hasonló üzenetek terjedését.

India a WhatsApp fő piaca, az országban több mint 200 millióan felhasználják a csevegőt. A csevegőszolgáltatás múlt héten egy teljes oldalas útmutatót tett közzé hirdetésként a legnagyobb angol és hindi lapokban, amiben az olvasók arról tájékozódhatnak, hogy ismerhetik fel az álhíreket, így reagálva a júliusi gyerekrablókkal kapcsolatos kamu történetekre, amelyek lincselésre uszítottak tömegeket.

Ugyan a közösségi médiában terjedő pánik ártatlan emberek halálához vezetett, a gyerekrablóktól való félelem nem megalapozatlan. Az indiai belügyminisztérium adatai alapján 2015 és 2016 közt 30 százalékkal nőtt meg az eltűnt gyermekek száma 42 ezerről  55 ezerre, a szakértők szerint pedig több millió elrabolt nő és gyermek vált így szexmunkássá. A gyerekeket bányákban és farmon való rabszolga munkára fogják be a rablók.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik