Tech

Erre senki nem számított: megújul egy alap Windows-program

Az innovációk és fejlesztések korában valahogy még mindig vannak olyan őskövület szoftverek, amik bár beleivódtak a napjainkba, valahogy el lettek hanyagolva az idők során. Az idővel viszont haladni kell, még ha csak évek után is érkeznek a frissítések.

Tavaly az alapprogramnak számító, mindenki által ismert Paintet váltotta le a Microsoft a Paint3D-re, most pedig meglepő mód a Jegyzettömb következik, amihez 1985-ös megjelenése óta nem nyúltak hozzá jelentősebben.

A nyílt szövegek készítésére fejlesztett Jegyzettömb (Notepad) még a Windows 1.0-ával mutatkozott be az operációs rendszer részeként. Manapság főleg arra használjuk, hogy nagyon gyors jegyzeteket készítsünk, a fejlesztők pedig naplófájlok és más kódok bogarászásához hasznosítják.

Forrás: Microsoft

A szoftver a frissen kiadott Windows 10 Insider Preview Build 17713-as verziójával újul meg, a hírt blogján jelentette be a cég. Ezek inkább főleg finom hangolások lesznek, illetve javítják az eddigi hibákat, hogy stabilabbá váljon a program.

De mit várhatunk az új Jegyzettömbtől?

  • A keresés és csere eszköz finomodik: a szöveg elejétől a végéig keres, és megjegyzi a korábban keresett kulcsszavakat, beállításokat.
  • Nagyíthatunk és kicsinyíthetünk szöveget billentyűzetkombinációkkal (Ctrl+plusz, mínusz jelek), vagy a nézet változtatásával, ez a gyengénlátóknak lesz hasznos.
  • Jobban fogja kezelni az óriásfájlokat.
  • Használhatóvá válik a Ctrl+Backspace kombináció, amivel törlésre kerül a kurzor előtti kifejezés.
Forrás: Microsoft

Ugyan ezek az új funkciók egyelőre csak az Insider programon belül használhatók , az év későbbi részében megjelenő, következő, Redstone 5 ködnéven emlegetett nagy Windows 10-es frissítéssel valószínűleg megérkezik a hétköznapi felhasználókhoz is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik