Tech kékhalál

Így tudja bekurblizni magának a megújult Windowst

Az April Update újdonságaitól biztosan nem fog hátast dobni, de ha a Movie Makert hiányolta, végre újra boldog lesz! A Windows 10 legújabb verziójára fél-egy óra átállni, egy-két újítása nem teljesen egyértelmű, de nem gond, mert ezeket elmagyarázzuk.

Régen tűkön ülve vár(hat)tuk a Windows egy-egy új verziójának megjelenését: utoljára a Windows Vista hibáit orvosló Windows 7, majd a Windows 8 sutaságát orvosló Windows 10 megjelenésének örülhettünk.

Amióta ez a rendszer megjelent, a Microsoft már négy nagyobb frissítéscsomagot adott ki a szoftverhez: évente két nagyobb frissítéscsomag érkezik az aktuális Windowshoz, legutóbb tavaly ősszel tölthettük le a Fall Creators Update, vagyis Őszi alkotói frissítéscsomagot, most pedig az April Update érkezett meg, magyar elnevezése már ennek sincs.

Akár most is letöltheti, vagy meg is várhatja!

A Microsoft oldalán már most elérhető az a telepítő, amellyel bárki most azonnal feltelepítheti a meglévő Windows 10 rendszerére az áprilisi csomagot: mi egy átlagos irodai gépre és egy otthoni gamer PC-re telepítettük fel. Az irodában nagyjából fél órán át töltődött le, és csaknem ugyanannyi idő alatt települt fel, míg otthon a gyorsabb internetnek és a nagyobb teljesítménynek hála feleannyi idő alatt végeztünk. Tehát ha bárki fel akarja rakni a frissítéscsomagot, érdemes fél-egy órát szánnia a manőverre. A jó hír, hogy ennek az időnek a nagyjából 70 százalékában használhatjuk a gépet, miközben a háttérben a telepítő dolgozik.

 

Telepítési vagy kompatibilitási gondunk a két gép egyikén sem volt, egyedül a gamer PC-n lévő vírusirtónak kellett újra megadni egy egérrel begépelhető kódot, mert frissült a billentyűzet illesztőprogramja.

Az viszont elég béna, hogy a telepítés utáni első induláskor egy angol nyelvű oldalt nyit meg a gép az Edge böngészőben, ami ráadásul egyik gépen sem működött, hiába kattintottam a benne lévő linkekre. Mondjuk, ha valaki ezt a cikket olvassa, annak ez már úgyis felesleges.

HOL AZ IDŐVONAL?

Kapásból nem sikerült megtalálni az egyik fő újítást, az Idővonalat: hiába néztem a gyári videón, a saját tálcámon nem jelent meg az ikonja, a kereső pedig csak a Gépház egyik beállítási opcióját találja ezzel a névvel. Szerencsére győzött a próbálgatás: ha Önnek sem jelenik meg az ikon, akkor a tálcán jobb gombbal klikkelve bekapcsolhatja azt a “Feladatnézet megjelenítése” opció kipipálásával.

Kép: 24.hu

De mire jó az Idővonal (Timeline)? Egy olyan felület, amiben visszakereshetjük nem csupán a nemrég bezárt, de akár a hetekkel korábban megnyitott fájlokat vagy programokat is. Van benne egy kereső is, így például ha csak annyira emlékszünk, hogy két hete megnyitottunk egy Excelt, aminek a nevében benne volt a “bútorok” szó, vagy tudjuk, hogy mondjuk kilenc nappal korábban egy klassz autós oldalt nézegettünk.

Ez a felület egyelőre csak az Edge böngészőben megnyitott oldalakat tudja visszakeresni, emellett az Office 365 programok támogatják. Ha a Gépház menüben hozzáadjuk iPhone-unkat vagy androidos készülékeinket, az azokon használt mobil Edge böngészőben megnyitott oldalakat is visszakereshetjük a számítógépen.

Elvileg, mert nekem a Google Play-ről nem is sikerült feltelepítenem az Edge-et Androidra, mert nem engedte az áruház magyar eszközre telepíteni.

Kép: 24.hu

Ebben a formájában ez az Idővonal inkább “egypontnullás” felhasználóknak való, rutinosabb felhasználóként jelen pillanatban nem sok gyakorlati hasznát látom, mivel az Edge böngészőt csak online videós szájtok megnyitására használom, a telefonomon pedig Opera Touchot futtatok.

VÉGRE NEM ZAKLATHATNAK AZ ISMERŐSÖK?

A másik újítást a jobb alsó sarokban, az értesítési központot megnyitva találjuk. Ez a Fókuszsegéd, amit ha bekapcsolunk, elvileg egy gombnyomással elnémítja a nem prioritásos (például a közvetlen családtagoktól, vagy a főnökünktől érkező) mindenféle üzenetek, hívások értesítését.

Kép: 24.hu

Ha a  fókuszsegéd csempéjére egyszer kattintunk, csak a prioritásos üzeneteket engedi át, ha kérszer, akkor csak a legfontosabb rendszerriasztásokat, például azt, hogy le fog merülni az akkumulátor. Ha a jobb gombbal klikkelünk, a Gépházba vezet, ahol egyéb beállítások is elvégezhetők.

Itt például megadhatjuk, hogy játékok futtatása alatt semmilyen levélértesítést és bejövő üzenetet ne adjon a Windows elénk. Ugyancsak praktikus, hogy a feltétel megadható a képernyőtükrözés esetére is, ami jellemzően prezentáció közben aktív.

Kép: 24.hu

Sajnos viszont az értesítések szűrése nem minden program esetén támogatott: csak az Office 365 (Outlook), illetve a Microsoft Store-ból telepített, valamint a Windows 10 részét képező alkalmazások – például a Posta, az Edge. Sajnos épp nemrég szűnt meg a Viber appváltozata, a normál telepíthető verzió pedig nem kompatibilis ezzel a szűrőrendszerrel. Ugyanakkor például a Signal és a Discord csevegők támogatják a funkciót, pedig ezek nem appok.

Összességében ennek az egésznek majd csak akkor lesz értelme, ha a böngészők és az összes gyakran használt szoftver támogatni fogja az appokon kívül. Reméljük, hogy erre nem kell sokat várni.

ITT A MOVIE MAKER UTÓDJA!

Az Edge böngésző az új frissítéssel hasznos, de nem túl izgalmas új funkciókat kap: meg lehet vele jegyeztetni kitöltött űrlapokat, kijelzi, hogy melyik böngészőfül ad ki hangot, ezeket egyszerűen el is lehet némítani, valamint  teljes képernyőn meg tudja nyitni a .pdf doksikat és az e-könyveket. Elvileg egy csomó újdonságot hoz a Cortana beszédfelismerő is, de mivel ez még mindig nem támogatja a magyar nyelvet, egyelőre nem fogunk diktálni rajta keresztül a számítógépnek.

Viszont amire már évek óta vártunk, az a most végre megújult Fényképek (Photos) alkalmazás. Tudják, ez az, amiben meg szoktuk nyitni a digitális fotókat. De ha rákattintunk a Szerkesztés és létrehozás menüre, egy egyszerű videószerkesztőt is találunk benne, ami hiánypótló az egykori Windows Movie Maker nyugdíjazása óta: mostanáig nem volt elérhető semmilyen olyan ingyenes videószerkesztő, amivel mindennemű hozzáértés nélkül lehetett összepakolni egy montázst a nyaralós fotóinkból és videóinkból.

Kép: 24.hu

Van benne egy csomó remek szűrő, mint az Instagramban, nagyon egyszerű benne vicces feliratokat rakni a fotókra és mozgóképekre, és az állóképes részeket is jól fel lehet dobni a zoomolós, képen pásztázós effektusokkal.

Ami külön praktikus, hogy a videókban egymás után pakolhatunk állóképet és videót, amelyekre otthoni szinten azért elég jónak számító 3D-effekteket is rakhatunk: akár esőt, villámlást, tűzijátékot, robbanást, vagy mondjuk buborékokat. Ha imád saját videókat megosztani az ismerősökkel, ezt az appot imádni fogja – egyébként

innen külön is le lehet tölteni.

Kép: 24.hu

HASZNOS ÚJÍTÁSOK A GÉPHÁZBAN

Az emberek többsége sosem fogja használni, de egy gamer vagy profi felhasználó számára nagyon hasznos újítás, hogy mostantól elérhető az “Alkalmazások hang-, és eszközbeállításai” nevű menü, amiben egyenként lehet állítani, hogy melyik program milyen be-, és kimenetet használjon, és milyen hangereje legyen. Ez azért klassz, mert így megoldható, hogy miközben a PC-ről filmet nézünk a tévén, egy headseten közben valaki Skype-olhasson úgy, hogy a két fél ne zavarja közben egymást.

Kép: 24.hu

Ezzel az új felülettel az is megoldható, hogy a PC-ről lejátszott filmek automatikusan a házimozirendszeren szóljanak, míg mondjuk a PUBG játék a 7.1-es mikrofonos fejhallgatón. Eddig ehhez mindig manuálisan kellett átállítani a hangeszközt.

A gamereket egy további újítás is várja: ha rákeresünk a menüben a “Grafikai beállítások” menüre, ott játékonként (ezek lehetnek Windows-appok és rendes játékok is) kiválaszhatjuk, hogy az adott program teljesítményre orientált, vagy energiatakarékos módban fusson. Ez laptopon hasznos, hiszen mondjuk egy Clash Royale játék futtatásához nem feltétlenül kell maximális teljesítmény, míg mondjuk a Street Fighterhez igen.

Kép: 24.hu

Nem tudtuk milyen eszközzel kipróbálni, de az áprilisi frissítés telepítése után a Bluetooth-kapcsolatok létrehozása is egyszerűbbé válik. Összességében az April Update újításai hasznosak, az sajnálatos, hogy épp az egyik leghasznosabbat, a diktálást nem tudják használni a magyar felhasználók. Egy tipikus családi felhasználó számára a leghasznosabb újítás valószínűleg az új Fényképek alkalmazás lesz, amit mindenképp ajánlunk kipróbálásra.

A zavaró értesítéseket kiszűrő Fókuszsegéd sikere azon múlik, hogy mennyire teljeskörűen fogják támogatni a kommunikációra használt programok, míg az Idővonal szerintem csak a kevésbé tapasztalt felhasználók számára marad érdekes.

Kiemelt fotó: Andrew Burton/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik