Tech

A Google szerint nem baj, hogy más is elolvashatja az üzeneteinket

Nemrég írtunk róla, hogy a Google több millió Gmail-felhasználó leveleihez van hozzáférése több száz külsős app fejlesztőinek. A Google levelezőjének beállításai ugyanis lehetőséget biztosítanak a cégeknek és fejlesztőknek, hogy betekintést nyerjenek a gmailesek privát adataiba, amibe beletartozik az érintett címe, a levél keletkezésének ideje, de maga az elküldött üzenet tartalma is.

Ezeket az információkat arra használják fel, hogy fejleszteni és finomítani tudják az e-mailekre épülő szolgáltatásaikat – jellemzően e-mail kliensek fejlesztőiről, ügyfélszolgálati (CRM) rendszerek készítőiről van szó.

Ha gmailes, az ön leveleihez is hozzáférhetnek
A Google engedélyével külsős fejlesztőként lényegében bárki levelezését el lehet olvasni.

A cég most hivatalos közleményben is reagált blogján ezzel kapcsolatban, magyarázatuk szerint mindenkinek rendkívül szigorú ellenőrzési folyamaton kell keresztülmennie, mielőtt hozzáférhetnének bármilyen gmailes adathoz.

Suzanne Frey, a Google felhőszolgáltatás biztonságért felelős igazgatója szerint továbbra is a Gmail 1,4 milliárd felhasználójának kezében van az adataik feletti védelem, és a hozzáféréseket is korlátozhatják. A Google-fiókunk biztonsági beállításai alatt ugyanis magunk is megnézhetjük, hogy a céggel kapcsolatban lévő külsős fejlesztők közül kik férnek hozzá az információinkhoz, amit akár magunk is letilthatunk.

Frey hozzátette, a Google nem olvassa el a felhasználók leveleit, egy automatizált folyamaton keresztül szűrik ki közülük a spameket, adathalász üzeneteket. Ha mégis, az csak nagyon ritka és kivételes esetekben történik, amikor a cég például egy súlyos bug, vagy nyomozás ügyében tart vizsgálatot.

Forrás: Google

Ajánlott videó

Olvasói sztorik