Tech

Ez az ember órákon belül meghalhat, ahogy még senki

A gyilkosságért elítélt Scott Dozier meg akar halni, Nevada állam pedig fentanilt is használna a kivégzés során.

Az Egyesült Államokban fentanilt még sosem használtak kivégzésre, Nevadában pedig már 12 éve nem hajtottak végre halálos ítéletet – írja a VICE.

Scott Doziernek a tervek alapján magyar idő szerint csütörtökön hajnali 5 órakor fogják beadni a három injekciót, melyek egy-egy adag midazolámot, fentanilt és ciszatrakuriumot tartalmaznak. Az első készítmény öntudatlan állapotot idéz elő, a második erős fájdalomcsillapító hatással jár, a harmadik pedig megbénítja az izmokat.

Fentanilt eddig még sosem alkalmaztak az Egyesült Államokban kivégzés során.

A szer az utóbbi időkben Amerikában a komoly drogproblémák miatt vált ismertté.

Az új kivégzési módszert nagyjából egy hete ismertette Nevada. Országszerte sok állam kénytelen új kivégzési eljárásokat kidolgozni, mivel egyre több gyógyszergyártó nem hajlandó eladni a készítményeket ilyen célra. Normál esetben az új protokoll alkalmazására sokat kell várni, Dozier azonban önként jelentkezett a kivégzésre. Ez jelentősen megkönnyítheti a jogi folyamatot.

Ennek ellenére akadnak ellenzői a kivégzésnek. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Nevadai Egyesülete például pert indított az állammal szemben, hogy többet megtudhassanak az új módszerről, illetve annak kidolgozásának okáról.

A midazolámot gyártó Alvogen ráadásul az utolsó órákban szintén pert kezdeményezett, ugyanis etikai és jogi okokból nem akarják, hogy az ő készítményüket használják fel – számol be a USA Today. A gyógyszergyártó cég szerint a midazolám illegálisan került a nevadai börtönökbe, és nem hagyták jóvá az ilyen típusú felhasználását.

Megállíthatatlanul pusztít a heroinnál százszor halálosabb kábítószer
Drogfüggővé tettek egy nemzetet, majd a dílerek karmai közé lökték.

Más államokban a szer használata igen ellentmondásos eredményeket hozott a büntetés-végrehajtásban. Tavaly Arkansasban egy hasonló per zajlott, ott a gyógyszergyártó vállalat vesztett.

Inkább a halált választaná

Dozier korábban próbálkozott már öngyilkossággal, és állítása szerint

inkább választaná a halált, minthogy élete végéig rács mögött maradjon.

A 47 éves férfi korábban azt írta, akkor is a kivégzés mellett döntene, ha az elkerülhetetlen fájdalmakkal járna.

A korábbi katona egy ideig mentősként is szolgált, amíg akkori felesége terhes volt, később pedig festőként, majd kertészként helyezkedett el. Húszas évei végétől kezdődően aztán metamfetamin-használó, majd gyártó és értékesítő lett. Dozier később azt állította, hogy öt-hétéves korában egyik szomszédja szexuálisan zaklatta. Pszichológusa utóbb antiszociális személyiségzavart állapított meg nála nárcisztikus vonásokkal.

Doziert 2005-ben előbb Jasen Greene megöléséért 22 év börtönre, majd 2007-ben Jeremiah Miller megöléséért halálra ítélték. Mindkét áldozata korábbi ügyfele volt.

Kép: Thinkstock

A döntés kihirdetése után Dozier nem nyújtott be fellebbezést. Ha csütörtök hajnalban valóban végrehajtják rajta az ítéletet, az 1977 óta az Egyesült Államokban kivégezett 1 477 személy azon 10 százalékához fog tartozni, akik nem próbálkoztak fellebbezéssel.

Ennek ellenére sok jogász küzd a férfi kivégzése ellen. A probléma az, hogy a Nevada állam által elfogadott protokoll szokatlan, ráadásul komoly szenvedést okozhat az elítélteknek. Ha Dozieren valóban végrehajtják az ítéletet, akkor a későbbiekben más, nem önkéntes elítélteket is kivégezhetnek a módszerrel.

(Kiemelt kép: Facebook/VICE News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik