Tech

21 millió netező adataihoz fértek hozzá

Súlyos kibertámadás áldozatává vált a Timehop nevű szolgáltatás, ami a felhasználók különféle közösségimédia-profiljairól ás elő évfordulós posztokat. A szolgáltatás több mint 21 milliójából mindenkit érint a szivárgás.

A Timehop felhasználói a Facebook, az Instagram, a Twitter és a Dropbox oldalakon használt fiókjuk bármelyikét összeköthetik a szolgáltatással, de akár a telefonunk SMS-eit, a Dropboxra feltöltött képeket, az androidos telefonnal készített fotókat és videókat is figyeli, és az aktuális napra eső összes évfordulós tartalmat összegyűjti nekünk.

Lényegében olyan, mint a Facebook Ezen a napon funkciója, csak sokkal több helyről szemez. Ezek után teljesen érthető, miért is volt vonzó célpont a rosszakarók számára a felület: rengeteg más közösségi fiókhoz tudnak hozzájutni azon keresztül.

Forrás: Timehop

A szolgáltatás jelentése szerint először december 19-én fért hozzá egy ismeretlen tettes a felhőalapú szerverükhöz, aki aztán többször is behatolt a rendszerbe. Júliusban már adatbázisokhoz is hozzáfért, azokat pedig elkezdte lementeni. A TimeHop üzemeltetői 90 percen belül azonosították az adatlopást, amire viszonylag gyorsan sikerült reagálniuk, így a támadónak csak az adatok egy részéhez sikerült hozzáférnie. A jelszavakhoz például nem, de több mint ötmillió felhasználó telefonszámát sikeresen elszipkázta e-mail címükkel, felhasználónevükkel együtt.

Mivel egy több mint tízmillió felhasználóval rendelkező szolgáltatásról van szó, ez már eléggé súlyos ügynek számít. Ha a Timehopot mi magunk nem is használjuk, annyit tanulhatunk az esetből, hogy bármikor is elkezdünk használni egy olyan alkalmazást, amit a Facebook, az Instagram, vagy a Twitter-fiókunkhoz csatlakoztatunk, azzal egy újabb csatornát nyitunk arra, hogy az adatainkhoz rosszakarók férjenek hozzá.

Itt a dinó, ami összegyűjti az emlékeidet
Egyre több virtuális emléket hagyunk magunk után, ha ezeket szeretnénk felidézni, egy kedves és hasznos alkalmazás segíthet benne.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik