Tech

Lelopták a zenéjét a YouTube-ról, mégis ő szívta meg

Korábban már többek számára is okozott bosszúságot a YouTube Content ID nevű rendszere, amit a jogvédett tartalmak kiszűrésére fejlesztett a Google. 2010-ben például Justin Bieber nem tudta feltölteni a saját zenéjét, mert más már előbb megtette azt.

Most éppen Paul Davids gitártanár csatornáján történt ciki eset, amikor a zenész saját szerzeményét jelölte meg lopottnak a videomegosztó.

Davids-nek már több mint 620 ezer feliratkozója van, legnézettebb videóit több millió alkalommal nézték már meg, például a 25 riffet bemutató anyagot, de rengeteg leckét készít különféle gitártechnikákhoz, vagy hangszereket hasonlít össze.

A zenész nem meglepő mód videóban számolt be a kellemetlen esetről, amiben elmesélte, hogy a YouTube egy olyan dalrészletet jelölt meg lopottnak, amit már két éve írt. Mint kiderült, ezt a részletet valaki felhasználta egy új videóban, arra ráénekelt, sőt a dalt feltöltötte a Spotify-ra is.

A YouTube-tól kapott információk alapján Davids felkutatta a másik művészt a Facebookon, aki bevallotta, hogy több gitárlicket is letöltött a YouTube-ról, majd azokat felhasználta a saját zenéihez.

A történet happy enddel zárult, mivel némi ejnye-bejnyézés után Davids engedélyt adott neki arra, hogy továbbra is használhassa a dalrészletet, ám az eset rávilágít arra, hogy a videómegosztó rendszere még korántsem tökéletes, főleg ha egy már jóval korábban feltöltött tartalmat jelöl meg a másik lopott verziójaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik