Tech
FILE - JUNE 21, 2018: It was reported that Intel CEO Brian Krzanich was forced out after he violated the company's non-fraternization policy when it was revealed he had a consensual relationship with an employee. SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 18: Intel CEO Brian Krzanich speaks in conversation with Darrell Etherington of TechCrunch during the TechCrunch Disrupt SF 2017 on September 18, 2017 in San Francisco, California. TechCrunch Disrupt puts the spotlight on revolutionary startups and innovators. The three-day conference features interviews with industry leading entrepreneurs, investors and hackers. TechCrunch Disrupt SF runs through September 20.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP

A cégvezér titkos viszonya csupán a jéghegy csúcsa

Mohos Máté
Mohos Máté

2018. 06. 27. 15:44

Korábban a témában:

Mi is megírtuk nemrég, hogy lemondott az Intel processzorgyártó cég vezérigazgatója, Brian Krzanich, miután kiderült, hogy viszonya van egyik beosztottjával. Egyáltalán nem szexuális zaklatásról van szó, a cég szabályzata viszont tiltja a közös belegyezéssel létrejött munkahelyi kapcsolatokat, így Krzanich-nak nem volt más választása, mennie kellett.

Ennek hála áll a bál a processzorgyártó vállalat vezetőségében,

és jelenleg épp Robert Swan volt pénzügyi vezérhelyettes próbál rendet vágni a cégnél. Nem lesz könnyű dolga: az egykor piacvezető Intel az eredetileg kémikus végzettségű Krzanich vezetése alatt sok baklövést követett el, és egyre nyilvánvalóbb, hogy kezdenek lemaradni az AMD és az Apple mögött processzoreladásban, és a szakmában nélkülözhetetlen tudományos fejlesztésekben is. A cég számos kritikusa reménykedik, hogy Krzanich távozása lehet a fordulópont, ami végre jó irányba tereli a vállalatot.

LEMARADTAK A VERSENYBEN

A processzorok világában mindig is az számított a legnagyobb királynak, aki az éppen bevett processzorméreten csökkenteni tudott, miközben megoldotta még nagyobb adathalom tárolását. Hogy ez zökkenőmentesen működjön, folyamatosan szükséges, hogy a gyártók újabb és újabb processzorstruktúrákkal és technológiákkal álljanak elő.

FILE - JUNE 21, 2018: It was reported that Intel CEO Brian Krzanich was forced out after he violated the company's non-fraternization policy when it was revealed he had a consensual relationship with an employee. LAS VEGAS, NV - JANUARY 08: Intel Corp. CEO Brian Krzanich displays a 49-qubit chip as he delivers a keynote address at CES 2018 at Park Theater at Monte Carlo Resort and Casino in Las Vegas on January 8, 2018 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs from January 9-12 and features about 3,900 exhibitors showing off their latest products and services to more than 170,000 attendees.   Ethan Miller/Getty Images/AFP
Brian Krzanich elég nagy katyvaszt hagy maga után – Forrás: Ethan Miller / Getty Images / AFP

Az Intelnek mostanában ez nem sikerül: azon kívül, hogy legújabb chipsetjük gyakorlatilag egy régi megoldás polírozott újrakiadása, a processzoraik viszonylagos nagy mérete aránytalanul drágává teszi a cég termékeit, így az eladások szépen elmaradnak az olyan gyengébb, de olcsóbb processzorokat gyártó cégek mögött, mint az ADM és a Qualcomm.

Nem ez volt Krzanich egyetlen mulasztása cégvezérsége idején: az egyre fontosabb mobilpiacot is elhanyagolta. Sokáig próbálkoztak, de 2016-ban végleg feladták, hogy tabletekbe és okostelefonokba fejlesszenek termékeket: egy sokat kritizált lépéssel az Intel leállt a hordozható eszközökbe szánt Atom-processzorok gyártásával. Ekkor sok fontos személyiség ki is lépett a cég felső köreiből, mert

tisztában voltak vele, hogy ez a lépés nem lesz jó a jövőre nézve.

A terület elhanyagolása ráadásul a PC-s piacon is visszaütött, a mobilos piacon domináló Qualcomm ugyanis összeszedett annyi lendületet, hogy neki tudott állni a számítógépes processzorok gyártásának, ezzel tovább szűkítve az Intel már amúgy is zsugorodó részesedését. Ennek eredményeként az utóbbi években az Intel növekedése egyre inkább lassul, az éves bevételük pedig már 2013 óta stagnál, a részvényáraik pedig júniusban kezdtek zuhanásba.

JOBB VOLT A TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSBAN, MINT A MUNKÁJÁBAN

Krzanich alatt a processzorok sérülékenységét, tervezési hibái sem úgy kezelték, ahogy arra szükség lett volna. Még alatta született például az a döntés, hogy egyáltalán nem fognak foglalkozni a nemrég felfedezett, TLBleed-nek hívott hibáról, ami kiskaput biztosít különböző vírusok számára, hogy 98%-os pontossággal tudjanak kiolvasni titkosított kódokat, jelszavakat a processzorokból.

Man holding a micro computer chip, CPU from desktop computer.
Minden számítógép veszélyben van processzorhiba miatt: így védhetjük meg magunkat
A mezei felhasználónak nem kell rettegnie, de azért telepítsünk minden frissítést.

Független és kormányszakértők szerint is iszonyatosan nehéz kijavítani a hibát, és ahogy az Intel kezeli az ügyet (nem csinálnak semmit), arra utal, hogy az egész core programot újra kellene írni a processzorokon. Ráadásul nem ez az első eset, hogy komoly biztonsági problémák akadnak az Intel processzorokkal:

június elején és januárban is fény derült két másik hibára.

A csökkenő piaci szerep és a folyamatos technológiai malőrök mellett Krzanich legalább abban sikeres volt, hogy folyamatosan jó színben tüntesse fel a céget. Gyakorlatilag Elon Musk-i szinten ígérgetett mindenféle futurisztikus és menő projektet az okosszemüvegektől kezdve az önvezető autókig, de figyelembe véve, hogy a cég még legrégebbi termékével is kihullani látszik az élvonalból, könnyen lehet, hogy a szép ígéretekből semmi nem fog megvalósulni.

Annyi pozitívat viszont mindenképp el lehet mondani a volt vezérigazgatóról, hogy kulcsszerepe volt az Intel vállalati kultúrájának átalakításában. A Gamergate botrány óta Krzanich folyamatosan hangsúlyt fektetett arra, hogy inkluzív, zaklatásmentes munkahellyé tegye a céget, illetve 300 milliót költött a sokszínűség propagálására, és arra, hogy 2020-ig ez a vállalat minden szintjén megjelenjen.

Szóval akárki lesz a félredugó cégvezér tényleg utódja, bőven lesz probléma, amivel foglalkozhat. Jelenleg szinte az összes szakértő egyetért abban, hogy az Intelnél drasztikus irányváltás szükséges a talpon maradáshoz, de hogy a gyakorlatban ezt miképp hogy fogják megoldani, az még a jövő zenéje.

Nyitó illusztráció: Justin Sullivan / Getty Images / AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.