Tech

Robot készíti a hamburgert egy étteremben

Június 27-én nyílik meg teljes időben San Franciscóban a Creator nevű étterem, ahol hat dollárért lehet olyan hamburgereket enni, amiket teljes egészében egy robot állít össze. A kevesebb mint egymillió dollárból fejlesztett szerkezeten nyolc évig dolgoztak, 7000 részből és 350 érzékelőből áll. Óránként 120 burgert tud legyártani, és az elejétől kezdve emberi beavatkozás nélkül zajlik a folyamat: húst darál, süt, majd gondosan rétegezi a végleges finomságot.

Egy rendelés teljesítése mindössze öt percet igényel, és egy okostelefonos appon keresztül állíthatja össze bárki ízlése szerint a finomságot. Az étel ráadásul nem drága, hiszen egy Big Mac is ugyanilyen árban mozog.

A gép. Forrás: Creator

A céget Alex Vardakostas alapította, akinek egyébként fizikusi végzettsége van, és maga kezdte el építeni a burgeres robot prototípusát. Két év alatt sikerült olyan állapotot elérnie, hogy a befektetőknek is megtetsszen az elképzelés, beállt mögé többek közt a Google Ventures is.

Érdekes lesz látni, hogyan terjeszkedik tovább az ötlet, egyelőre nincs tervben, hogy külön franchise vagy üzletláncot alapozzanak rá, inkább olyan helyeken szeretnék bevetni az eszközt, ahol nagy előnyt jelent annak kompakt kialakítása, például repterek termináljaiban.

Nem a Creator dolgozik egyedül robotikus szendvics összeállító szerkentyűn, a Miso Robotics tavaly mutatta be Flippy-t, az ipari robotkart, ami fejlettségben nem éri utol a Creator gépét, mivel csak egyetlen feladat tudott elvégezni: a pogácsa sütését, de azt sem túl jól, mivel első műszakja után szabira küldték.

Az első műszak után szabira küldték a húst sütő robotot
Hiába, az emberi tempót azért még nem feltétlenül bírják a gépek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik