Tech

300 000 magyar munkakereső kényes adatait érheti el bárki neten

Bárki leellenőrizheti, hogy melyik munkatársa vagy alkalmazottja keres új munkát, köszönhetően két hazai álláskereső portál nem túl szofisztikált rendszerének – írja a HVG. A lap felfedezte, hogy a Profession.hu portál önéletrajz-adatbázisához néhány napja bárki hozzáférhet, sőt az is kiderült, hogy ugyanerre a Workania.hu karrieroldalon is adott a lehetőség.

A lap szerzője cikkében beszámol arról, hogy egy gmailes e-mail cím, egy fiktív vállalkozás neve, és a cégjegyzékből teljesen véletlenszerűen kiválasztott társaság adószáma és más hamis adatok felhasználásával a hazai piacvezető állásportál teljes önéletrajzi adatbázisához könnyedén hozzáfért – a kapott információk közül magánemberek kifejezetten érzékeny adatai is kibogarászhatók,

úgymint név, aktuálisan betöltött pozíció és fizetési igény.

A cikk állítása szerint a Profession.hu a regisztrációt követően a megadott adatok hitelességét nem ellenőrizte, és ugyanez a helyzet állt elő a Workania.hu-n is, így a két oldal adatbázisában együtt nagyjából 300 000 jelenleg is állást kereső személy önéletrajza érhető el lényegében bárki számára.

Frissítünk!

A Profession.hu hivatalos közleményben reagált a HVG cikkének állításaira:

 

A Profession.hu Kft. kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a bizalmukkal megtisztelő álláskeresők személyes adatait maximális gondossággal és a hatályos jogszabályoknak messzemenőkig megfelelve kezelje. Ez egyaránt igaz az hirdetésekre jelentkező és az adatbázisába regisztráló felhasználókra. Proaktívan igyekszünk kiszűrni minden olyan visszaélési kísérletet, amely az álláskeresők jogait, személyes adatait sértheti.

 

A mai napon megjelent cikkben hivatkozott eset egy időszakos, korábban még nem futott kampányunk kapcsán keletkezett. A Profession.hu 2018.06.04-én indította el Try&Buy kampányát, aminek alkalmával előzetes cégvalidációval a munkaadók számára elérhetővé tettük adatbázisunkat anonimizált formában. Ezzel a kampánnyal kapcsolatban kaptunk bejelentést lehetséges visszaélésről. A kampányt azonnali hatállyal leállítottuk, megkezdtük az eset kivizsgálását, aminek eredményéről minden lehetséges érintettet tájékoztatni fogunk a jövő hét folyamán.

 

Folyamatosan teszteljük és javítjuk rendszereinket a megfelelő és szabályos működésünk érdekében, így ennek az esetnek is megkezdtük a kivizsgálását, hogy ez által is javítsuk és tökéletesítsük rendszerünket nem csak minden termékünk (Profession.hu, Profession Services, Munkahelyek.hu, Jobmonitor.hu, MobilMunka), de minden időszakos kampányunk esetében is.

Nyitó illusztráció:: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik