Tech

Több százezer magyar jelszava került ki a netre

Az IT-biztonsággal foglalkozó Kiberblog vette észre, hogy egy orosz fórumra brutális mennyiségű felhasználónevet és jelszót tartalmazó lista került ki, az úgynevezett kombócsomagban pedig több százezer magyar hozzáférési adatai is megtalálhatók.

A hozzáféréseket tartalmazó csomagot kategóriákba rendezték a közzétevők, találhatóak benne többek közt pornó, játék, vásárlás, társkereső témájú szájtokról származó adatok. Külön kategóriákat kaptak a nagyobb országok és céges adatok.

A gyűjteményben magyar oldalak is találhatók, amiket a .hu domainvégződésre való célzott kereséssel fedezett fel a blog szerzője, ezek közt vannak titkosítatlanul, vagy könnyen visszafejthető titkosítású jelszavak. Az alábbi szájtok érintettek:

  • www.aktrecords.hu (1180 rekord)
  • www.cfoto.hu (1239 rekord)
  • www.euronote.hu (817 488 rekord)
  • www.kszemle.hu (19 769 rekord)
  • www.matarka.hu (32296 rekord)
  • www.mbarat.hu (24 162 rekord)

A blog szerzője értesítette az érintett oldalakat, egyelőre nem tudni, mikor kerülhettek ki a hozzáférések, a Kiberblog szerint tavaly történhetett.

Mindenesetre érdemes bárkinek gyorsan jelszót cserélnie, hiszen a rosszindulatú támadók sokszor élnek azzal a lehetőséggel, hogy adott e-mail címhez tartozó korábban kiszivárgott jelszavakat más szolgáltatásoknál, oldalaknál is megpróbálnak felhasználni, többek közt ezért is érdemes többféle jelszót használnunk, nemcsak egy bizonyos beváltat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik