Tech

Kész a 32 magos processzor

Az AMD bejelentette a 32 magos Ryzen Threadripper 2 processzort, amit ősszel kezd el árusítani. A leleplezés időzítése se semmi: épp egy nappal azután beszéltek az új hardverről, hogy az Intel megmutatta a saját 28 magos processzorát, ezzel pedig új erőre kapott a magverseny.

Az Intel a 28 magos, 5 GZz-es Core X-szériás monstrumokat munkaállomásokba, gamer PC-kbe, és más csúcskategóriás gépekbe szánja. A chipgyártó azt is bejelentette, hogy a cég 50 éves születésnapjának alkalmából idén kiadja a hatmagos 5GHz-es órajellel dolgozó i7-8086K-t, ami már júniustól kapható lesz.

Mielőtt a Ryzen chipek 2017-ben megjelentek a piacon, az Intel 6,8,10 magos processzorokat gyártott számítógépekbe, aztán az AMD elkészítette a Threadripper nevű 16 magos csúcsprocesszorát. Erre válaszul az Intel is előjött a 18 és 28 magos csodákkal. Most pedig ott tartunk, hogy az AMD még feljebb tolta a tétet 32 magra, miután 28-at villantott az Intel.

Természetesen ez egy költséges verseny, a felhasználóknak is. Az Intel 28 magosa vélhetően 2000 dollárnál (nettó kb. félmillió forint) is többe fog kerülni, anno ennyiről indult a 18 magos előd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik