Tech

Kínaiaknak adott felhasználói adatokat a Facebook

A héten írtunk arról, hogy a Facebook több mint 60 eszközgyártóval osztott meg felhasználói adatokat az elmúlt évek során megállapodások keretén belül, köztük olyan nagy cégekkel, mint az Apple, az Amazon, a Microsoft, a Samsung, a HTC, vagy BlackBerry.  A cég kedden elismerte, hogy több kínai technológiai vállalatnak biztosított hozzáférést felhasználói adataihoz, írja az MTI.

A világ harmadik legnagyobb mobiltelefonos vállalatának számító, kínai tulajdonban lévő Huaweit amerikai hírszerzők nemzetbiztonsági fenyegetésként tartják nyilván. Az egyesült államokbeli titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a kínai technológiai cégeken keresztül kémkedésnek és kibertámadásoknak lehetnek kitéve.

Senkinek nem kéne a Huawei mobiljait használnia az amerikai titkosszolgálatok szerint
Attól félnek, hogy a kínai kormány kémkedhet az eszközökön keresztül.

A Facebook elmondta, hogy a vitatott adatszolgáltatási szerződések több mint felét már felmondták, és ez a sors vár a Huawei-jel kötött megállapodásra is. Az egyezségek célja az volt, hogy a közösségi oldal felhasználói mobilkészülékeiken is hozzáférhessenek profilbeállításaikhoz. A New York Times szerint a szóban forgó vállalatok az érintett felhasználók ismerőseinek adataihoz is hozzáférhettek azok kifejezett beleegyezése nélkül. A Facebook ezt tagadja.

Mark Warner, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagja aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem landoltak-e a felhasználók adatai kínai szervereken.

A kongresszusi érdeklődésre tekintettel le kell szögeznünk, hogy a Huawei-jel kötött megállapodásunk keretében átadott adatokat a készüléken tárolták, nem pedig a Huawei szerverein”

– mondta a Facebook mobil partnerségekért felelős elnökhelyettese, Francisco Varela.

A kínai mobilvállalat egyelőre nem fűzött megjegyzést az értesüléshez, de korábban többször tagadta, hogy termékei biztonsági kockázatot jelentenének.

A közösségi oldal nemrég a Cambridge Analytica adatbotrány miatt került reflektorfénybe. A brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül. Az adatgyűjtés akár 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

A Huawei eljuttatta hozzánk hivatalos állásfoglalását az üggyel kapcsolatban.

„Miként az összes vezető okostelefon-gyártó, a Huawei is együttműködött a Facebookkal, hogy a Facebook szolgáltatásait kényelmesebbé, felhasználóbarátabbá tegye. A Huawei azonban soha nem gyűjtötte vagy tárolta az adatokat a Facebook felhasználóiról.”- írta nekünk a cég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik