Tech

864 szervert küldött víz alá a Microsoft

A Microsoft a skót tenger alá telepítette új adatközpontját az Orkney-szigetektől nem messze. A tenger vize azért ideális, mert csökkenti az épület hűtésének költségeit, többek közt ezért is találhatók az adatközpontok jellemzően hűvös országokban.

A redmondiak már öt éve kísérleteznek a víz alatti központokkal, korábban három éve Kalifornia mellett eresztettek le egy szerverekkel teli kapszulát öt hónapra. Terveik szerint a legújabb, olajtankra emlékeztető, cilinder alakú központ öt évig lesz a skót vizekben, a benne lévő 864 szerverrel, és 27,6 petabájtnyi tárhellyel. Összehasonlításként: ennyi helyen elfér ötmillió jó minőségű film.

A korábban lefektetett víz alatti kábelek, valamint megújuló energiaforrások segítségével fogják üzemeltetni, a vezetékek lehetővé teszik, hogy a szerverek internetre csatlakozzanak.

A Microsoft azt reméli Natick nevű kutatási projektjétől, hogy idő közben rálelhetnek a módszer gyerekhibáira, és a jövőben lehetővé válik, hogy még több olyan adatközpont települjön világszerte, ami energiahatékonyan működik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik