Tech

Fény derült az Instagram legnagyobb rejtélyére

Az Instagram működése két éve változott meg gyökeresen, amikor az addig időrendben megjelenő posztokat leváltotta egy fejlettebb, a Facebookéhoz hasonló algoritmus. Azóta többek számára is rejtély, hogy mi alapján látunk bizonyos posztokat, hiába követünk mondjuk ezernél is több fiókot. A cég most először magyarázta meg a sajátos logika szerint válogató algoritmus működését.

A Facebook által birtokolt cég múlt héten beszélt arról egy sajtóeseményen, hogy a képmegosztó alatt dolgozó algoritmus rengeteg faktor alapján válogat, ebből a három fő meghatározó szempont: az érdekesség, frissesség, kapcsolati viszony.

Érdekes posztnak az számít, aminek hasonló a tartalma korábban már kedvelt képekhez, videókhoz. Például ha rengeteg kiscicás, kisnyulas képet kedvelünk, akkor nagyobb eséllyel fogunk még több kiscicás, kisnyulat viszontlátni a folyamban, vagy a Felfedezés funkció alatt.

A frissesség nem szorul túl sok magyarázatra, a több hetes posztok érthető mód nem kerülnek felszínre csak úgy hirtelen. Meghatározó még az, hogy adott fiókkal, felhasználóval mennyi interakciót folytatunk, legyen az komment, megjelölés, vagy lájk. Mindezeket figyelembe véve kerülnek tartalmak a folyamba, különféle súlyozás szerint.

Ezek mellett még olyan másodlagos szempontokat is mérlegel az Instagram, minthogy mennyit nézegetjük a másik profilt, hány embert követünk, és mennyi időt töltünk az appon belül.

A cég elmondta, hogy nem tervezi az időrendi megjelenítés visszaállítását, egyelőre bejött nekik ez a megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik