Tech

Még többen küldhetnek meztelen fotót a Facebooknak

A Facebook egyik top prioritása a megoldandó problémák sorában az álhírek mellett a bosszúpornó, aminek gyomlálásához tavaly jelentették be eszközeiket. Novemberben elindult egy bevezető program, ami segíthet megelőzni az ilyen tartalmak terjedését a cég platformjain, így az Instagramon, Facebookon és Messengeren egyaránt.

Zuckerberg definíciója szerint a bosszúpornó olyan intim videó, vagy fotó, amit az egyik fél közöl a másik beleegyezése nélkül.

Ez rossz, fájdalmas, és ha ilyesmit jelentetek felénk, az MI-t és a képfelismerést fogjuk felhasználni, hogy megelőzzük a megosztását a platformjainkon keresztül.” – írta korábban.

Idén még tovább bővítik az eszközök elérhetőségét. Antigone Davis, a Facebook biztonságért felelős vezetője közölte, hogy Ausztrália után az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Kanadában is jelenthetik már a felhasználók az őket ábrázoló érzékeny tartalmakat, annak köszönhetően, hogy még több jogvédő szervezettel léptek partnerségre ezen országokban. Hogy mikor bővül a sor Magyarországgal, azt még nem tudni.

A módszer lényege, hogy a felhasználó maga küldheti el a Facebooknak azokat a róla készült kompromittáló fotókat egy űrlapon keresztül, amiket nem szeretne semmiképp sem viszontlátni az oldalon, vagy nem szeretné, hogy azt valaki megkaphassa üzenetben. Az elküldött képekhez a Facebook úgynevezett digitális ujjlenyomatot, egy egyedi azonosítót rendel.

A közösségi oldal fotókat összehasonlító algoritmusa ezután automatikusan meg tudja majd akadályozni, hogy a tartalmat mások ismét közzétehessék, akár másik profil alatt.

Ennek célja főleg a megelőzés, de az ígéretek szerint a már megosztott fotókat is kevesebb mint egy hét alatt eltávolítják a Facebook szervereiről.

Antigone Davis a biztonsági csapattal terepmunka során kérdezett embereket több országban arról, milyen formában szembesülnek online zaklatással és bosszúpornóval. Az érzékeny képekkel való visszaélés depresszióhoz, szorongáshoz vezethet, vagy akár egy állás elvesztésével, kapcsolat megromlásával is járhat. A bosszúpornó ugyan nemtől, kortól és szexuális orientációtól független, de kétszer annyi nőt érint, mint férfit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik