Tech

Donald Trump megsértette az amerikai alkotmányt

Tavaly júniusban írtunk arról, hogy két Twitter-felhasználó azzal vádolta Donald Trumpot, hogy az elnök megsértette az amerikai alkotmány szólásszabadságról szóló első kiegészítését, mivel blokkolta őket a mikroblogon.

A kérdésben még a jogászok sem értettek egyet, ám egy szövetségi bíró viszont most ítéletet hozott, miszerint az interaktív felület, ahol az emberek Donald Trump elnök tweetjeire reagálhatnak, nyilvános fórumnak tekinthető, a Fehér Ház pedig nem tilthat le felhasználókat pusztán amiatt, hogy számukra nem tetsző véleményt fogalmaznak meg.

Az elnök által használt @realDonaldTrump fiók 2016-ban tiltott le a két felhasználót, miután azok több olyan üzenetet írtak, amiben az elnököt kritizálták. Mint bármelyik más twitteres, Donald Trump is rendszeresen tilt le trollokat, kritikusokat, és más követőket a közösségi platformon,de mivel az Egyesült Államok elnökéről van szó, ő nem tekinthető átlagos felhasználónak.

Az egyik twitterest azután tiltották le, hogy egy Trump-ellenes mozgalmat reklámozott, majd egy olyan GIF-et posztolt az elnöknek, amin Ferenc pápa láthatóan kellemetlenül érzi magát az elnök társaságában. A másik felhasználó, Joe Papp egy olyan tweet miatt kapott tiltást, amiben a #fakeleader, azaz hamis vezető hashtaget használta.

Végül összesen hét felhasználó perelte be az elnököt.

Az amerikai kerületi bíró, Naomi Buchwald elutasította a Trump-adminisztráció azon álláspontját, hogy az elnök a felhasználók tiltásával csak a privát személyiségéhez fűződő jogait gyakorolta. Az elnök tweetjeire érkező válaszokat ugyanis nem csak Trump láthatja, hanem milliónyi ember, akiket a tiltás után nem érhettek el a felperesek véleményei, ez pedig sérti a szólásszabadságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik