Tech

Ultracuki játékkal ünnepli a Google a programozó gyerekeket

Különleges Doodle-lel ünnepli a Google december negyedikén, hogy már ötven éve kódolhatnak a gyerekek is nekik készült programozási nyelvekkel. A cég keresőjéből elérhető „Coding for Carrots” című minijáték egyben az első olyan Doodle, amivel a kódolás logikáját sajátíthatja el a felhasználó szórakoztató módon a Google-ből.

A játékban egy fehér nyuszikával kell felszednünk az utunkba akadó répákat, utasításba adva a szőrös cukiságnak, hogy merre haladjon. Ezt olyan módon tehetjük meg, hogy a tálcára húzzuk egymás után az adott utasításblokkokat, és „beprogramozzuk” a nyuszit a végrehajtandó műveletekre.

A felhasználó lépésről lépésre ismerkedhet meg az újabb parancsokkal és algoritmusok logikájával, az egyszerű lépkedés után már összetettebb parancsokat adva állíthatjuk össze a nyúl útvonalát „fogd meg és húzd” alapelven, összesen hat pályán keresztül.

Forrás: 24.hu

A játékon a Doodle Team, a Blockly team és az MIT Scratch csapata dolgozott. A cég blogján Champika Fernando, a Massachusetsi Műszaki Egyetem (MIT) szakembere osztotta meg történetét, és meséli el azt, hogy miért fontos a programozási szemlélet elsajátítása már kicsi korban.

Fernando még kilencévesen ismerkedett meg a Logóval – az első, kifejezetten gyerekeknek szánt nyelvvel – amiben egy zöld teknőst kellett irányítani, ez adta a répagyűjtős program ötletét is.

Boldoggá tesz a tudat, hogy sok mostani kilencéves a mai Doodle-lel élheti át az első, kódolással kapcsolatos élményét. Remélem, hogy ez az élmény annyira megnyerő lesz számukra, hogy bátorítást ad nekik a folytatáshoz.”

– írja a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik