Tech

Sztálinnal riogat a kommunista zsarolóprogram

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 05. 18. 12:27

Korábban a témában:

Biztonsági szakértők egy teljesen újfajta vírust azonosítottak, ami nemcsak működésében rendhagyó, de abban is, hogy a Szovjetunió egykori vezetője, Joseph Stalin előtt tiszteleg. A „Stalin Locker” néven emlegetett kártevő az eszköz megfertőzése után tíz percet ad a felhasználónak arra, hogy beírja a feloldókulcsot, máskülönben minden adatot töröl a gépről.Ezért nem is nevezhető hagyományos értelemben zsarolóvírusnak, hiszen nem követel váltságdíjat, helyette viszont az őrületbe kergeti a felhasználót.

Ha a visszaszámláló nem lenne önmagában stresszes élmény, a zárolt piros képernyőn még Sztálin feje is ott díszeleg, miközben a rendelkezésre álló tíz percben a Szovjetunió himnusza szól a háttérben.

A kártevőt felfedező MalwareHunterTeam szerint a feloldókód nem is olyan bonyolult, ha vágjuk a történelmet, az alábbi dátumot kell beütniük az áldozatoknak, hogy ismét használhassák a zárolt eszközt: 12/30/1922. Ekkor alakult meg a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége (USSR).

A zsarolóvírusokon belül különleges csoportot képeznek az ilyen jellegű programok, hiszen nem váltságdíjat követelnek bitcoinban a fájlok feloldásáért cserébe, a készítők célja pedig nem a haszonszerzés. A StalinLocker például a történelmi dátumot akarja, és láthatóan csak a hecc kedvéért készült, de korábban már olyan kártevőket is azonosítottak, amik arra kényszerítették a felhasználót, hogy játsszon egy órát a PUBG nevű játékkal, vagy egy japán játékkal.

A szakértők vizsgálata szerint a StalinLocker kódja még kezdetleges, tesztelési fázisban lehet (ezért is sikerült könnyen megfejteni a feloldókulcsot), és később nagyobb károkat okozhat a windowsos eszközök tulajdonosainak. Még egy nyomós ok arra, hogy mindenki használjon naprakész vírusirtót, és ne nyisson meg mindenféle gyanús emailt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.