Tech

Arra kényszerít egy vírus, hogy japán játékkal játsszunk

Egy újfajta zsarolóvírus (ransomware) készítője nem pénzt kér a titkosított fájlok feloldásáért, helyette azt szeretné, ha legalább 200 millió pontot összegyűjtenénk egy idegesítő japán játékban.

„Figyelem! A fájljaidat titkosítottuk….” Így kezdődik, mikor az ember szembesül azzal, hogy bekapott egy zsarolót, majd a szívinfarktus kerülgeti. A kiberbűnözők általában megadott bitcoint követelnek ezután a feloldókulcsért cserébe, nem így a Rensenware,  amit a Malware Hunter Team csapata fedezett fel.

A Rensenware hagyományos módon üzenetet küld arról, hogy minden képet, zenét és más fájlt zárolt a gépen, majd tudatja a felhasználóval, hogy a feloldás egyetlen módja, ha200 millió pontot gyűjt össze “lunatic” szinten a TH12-Undefined Fantastic Object nevű számítógépes játékban. Egy YouTube- kereséssel hamar láthatjuk, miről is van szó: egy “bullet hell” stílusú, japán lövöldözős játékról.

Már ebből is egyértelművé válik, hogy készítőjét sokkal inkább az ugratás öröme vezérelte, mintsem megszedje magát a vírussal. Miután a Rensenware-ről egyre többen kezdtek beszélni Twitteren, készítője, a koreai „Tvple Eraser” bocsánatot kért profilján keresztül, amiért egy ilyen „pusztító malware-t” szabadított a világra.

Ahogy a Kotakunak adott interjújából is kiderül, a gond ott kezdődött, hogy az eredetileg poénnak szánt vírust felrakta nyílt forráskódként a GitHubra, majd elaludt. Ébredés után pedig arra lett figyelmes, hogy egyre többen emlegetik Twitteren az általa írt zsarolót, amit valószínűleg mások elkezdtek tesztelni, használni.

Tvple a bocsánatkérés mellett egy olyan eszközt is közzétett, amivel manipulálható a játék memóriája, és az irreális pontszámok elérése nélkül is feloldhatóvá válnak a zárolt fájlok. Továbbá megjegyezte: bár eleinte jól szórakozott, ez a pár nap jól kifárasztotta, ezért soha többet nem készít malware-t.

De hiába a bűnbánat, az eredetileg közzétett kód továbbra is keringhet a neten. Ha pedig a dörzsöltebb kiberbűnözők úgy fejlesztik tovább, hogy a közzétett feloldóeszköz nem ér majd semmit, később komolyabb károkat is okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik