Tech

Még többen látják a Facebook új gombját, ami diszlájk, de mégsem

Korábban már többször is szárnyra kapott a pletyka, hogy a Facebook bevezetheti a lájk ellenlábasát, a nemtetszést kifejező diszlájkot, de a közösségi oldal végül a reakciókat adta a felhasználók kezébe arra a célra, hogy árnyaltabban fejezhessék ki érzéseiket egy-egy poszttal kapcsolatban. Akkoriban a cég úgy nyilatkozott, hogy a negatív töltetű jelnek sose lesz helye a közösségi oldalon, mert rossz érzéseket keltene a felhasználókban.

A Facebook szóvivője pár hónapja azonban megerősítette, hogy az amerikai androidos felhasználók szűk körében tesztelnek egy “Downvote” (Leszavazás) gombot, aminek elsődleges célja az lenne, hogy az emberek jelenthessék használatával az oldal felé, ha félrevezetőnek, megtévesztőnek, bántónak találnak egy kommentet. A funkciót eddig csak pár felhasználó érhette el amerikai oldalak (Page) komment szekciójában a Tetszik és a Válasz opciók mellett.

A héten több felhasználó is jelezte Ausztráliából és Új-Zélandról, hogy már ők is látják a funkciót, illetve a Facebook is megerősítette a tesztprogram kiterjesztését. A hivatalos válasz szerint továbbra is csak mobilról érhető el a leszavazó funkció egy szűk kör számára, de nem lepődnénk meg, ha még többen látnák azt viszont.

A gomb másik jellegzetessége, hogy csak oldalakon jelenik meg, személyes profilokon nincs lehetőség leszavazni mások hozzászólásait. Működése sem hasonlít a többi reakcióéra: megnyomásra elrejti a kommentet, és feldobja annak lehetőségét, hogy a felhasználó megindokolja, miért kifogásolja azt. Három jellemző közül választhat: “offenzív”, “félrevezető”, vagy “nem a témához kapcsolódó”.

A megszokottól eltérően a felhasználók nem látják a számlálót, hogy adott kommentre hány leszavazás érkezett másoktól, így az nem befolyásolhatja viselkedésüket, másrészt a Facebook azt szeretné, ha a visszajelzés az ő irányukba történne.

https://twitter.com/ashsparkle/status/990693041017995264

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik