Tech

A Twitter is adott felhasználói adatokat a Facebook-botrányban érintett kutatónak

twitter
twitter

Ugyan eddig csak a Facebookról volt szó a pár hete nyilvánosságra került Cambridge Analytica-ügy kapcsán (korábban itt foglaltuk össze, miről is szólt ez az egész), most kiderült, hogy a Twitter mikroblog fejlesztői is adtak hozzáférést a platformjukon gyűlő adatokhoz a GSR cégnek. Ez a cég fűződik Aleksandr Kogan kutató nevéhez, aki a facebookos felhasználói adatokat gyűjtő kvízappot is fejlesztette.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

A GSR 2015-ben fizetett azért, hogy egy napig hozzáférhessenek olyan nyilvános, véletlenszerűen válogatott tweetekhez, amiket 2014. december és 2015. április közt osztottak meg a felhasználók a mikroblogon. Mindezt a Twitter vallotta be, hozzátéve, hogy nincs tudomásuk arról, hogy privát információkhoz is hozzáfért volna ez idő alatt az elemzőcég. Azt nem tudni, hogy a GSR számára miért voltak hasznosak a tweetek, de a véletlenszerűség és a rövid időablak arra utal, hogy általánosságban végezhettek kutatást, nem egy célzott kampányhoz.

Ez az eset jóval kevésbé necces, mint ami a Facebookkal történt, hiszen a tweetek és a twitteres-profilok közel sem árulnak el annyit a külvilág felé, mint a nagy kék közösségi oldalas profilunk, képeink, becsekkolásaink. Az már aggasztóbb feltételezés, hogy a GSR a twitteres adatokat a megszerzett facebookos adatokkal hozhatta összefüggésbe, ami rendkívül átfogó adatgyűjtési gyakorlatra utalna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik