Tech

Egy egyetemen fizetnek azért, ha valaki profin videojátékozik

Egy ohiói egyetem az állam legjobb Fortnite-játékosait akarja betoborozni saját iskolai válogatottjába, nem is akárhogyan csalogatva őket. A legeredményesebb e-sportoló hallgatók 4000 dolláros ösztöndíjat kaphatnak ősztől, ami több mint egymillió forintot jelent. Persze ezt az összeget nem kézbe kapják, hanem ennyivel olcsóbb lesz számukra a tandíj, a kollégium, és más egyetemi szolgáltatások, amelyek díja együttesen akár a 30 ezer dollárt (nyolcmillió forintot) is elérheti, egyébként így már nem is tűnik olyan soknak az az egymillió forint.

Az Ashland University ezzel a címmel bővíti tovább versenyszerű videojátékokkal kapcsolatos programját, amiben eddig a League of Legends, az Overwatch, a Counter-Strike: Global Offensive és a Rocket League címek szerepelnek. A választás azért esett a Fortnite-ra, mert egyszerre vonzó a hardcore, és az alkalmi játékosok számára is, nem mellesleg sok teret ad a kreativitásra, indokolta a döntést az iskola egyik e-sport edzője.

Ugyan a sportolói ösztöndíjak nem olyan szokatlan dolgok az egyetemeken, de az e-sport esetében még egy újfajta jelenségről van szó.

Az Ashland University egy olyan 2016-ban indított amerikai kezdeményezésnek a része, amelynek keretén belül az iskolák a hagyományos sportokat űző atlétákhoz hasonlóan próbálják honorálni az e-sportolókat, ennek megfelelően egy külön e-sport-központot is nyitottak a kampuszukon 25 játékállomással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik