Tech

Ilyen a tipikus magyar videojátékos

2017-es adatok szerint Magyarországon 3,7 millió ember játszik valamilyen videojátékkal, ami a 18 és 65 év közötti népesség 58 százaléka. A piac mérete meghaladta az évi 28 milliárd forintos forgalmat, amibe beleszámítanak a megvásárolt hardverek, játékszoftverek és a játékon belüli költések is – derül ki az eNet Internetkutató “Videojáték kutatás 2017” című felméréséből.

A cég legfrissebb jelentése szerint a férfiak 61 százaléka és a nők 54 százaléka játszik videojátékokkal, életkort tekintve pedig a 18 és 25 év közöttiek körében a legnépszerűbb tevékenység. Játékidőt tekintve elmondhatjuk, hogy a videojáték viszonylag kevés időt vesz el a magyar játékosok idejéből, átlagosan 1-2 órát játszanak egy héten. Csupán a videojátékosok 4 százaléka játszik heti 20 óránál többet. A legnépszerűbb játéktípusok továbbra is a kártya-, a szókereső és a stratégiai játékok.

FŐLEG OKOSTELEFONON

Eszközöket tekintve továbbra is az okostelefon, mint platform a meghatározó. Magyarországon a 18 és 65 év közöttiek körében az okostelefonnal rendelkezők penetrációja 78 százalék, a mobiltulajdonos 70 százaléka szokott játszani eszközén. A legnépszerűbbek a különféle szójátékok, a pasziánsz és a Candy Crush, utóbbi főleg az alkalmi játékosok körében tarol.

Fotó: Thinkstock

Konzolja minden tizedik magyarnak van, a legelterjedtebbnek az Xbox 360 számít, a konzoltulajok közel fele van birtokában a Microsoft gépének. 2018-ban is minden tizedik játékos tervez konzolt vásárolni.

A gyerekek már beleszületnek a videojátékozással körbeszőtt világba, a szülők többsége játszik és a gyermekeknek is egyre nagyobb hányada foglalkozik játékokkal. 2017-ben a 18 év alatti gyerekek 56%-a játszott. Korcsoportokat tekintve az 5 év alattiak negyede, a 6-10 évesek kétharmada, a 11-18 év közöttieknek pedig a háromnegyede játszott videojátékkal.

A felnőttek leginkább a szórakozás élményéért és a kikapcsolódás kedvéért játszanak, míg gyermeküknek inkább az edukációs játékokat engedik használni. A szülők közel fele (46%) szabályozza, hogy mennyi időt tölthet gyermeke videojátékozással.

Forrás: AFP

A fiatalok körében a videojáték a nappaliból átkerült az arénákba. Magyarországi rendezvények is mutatják, hogy van kereslet a videojátékokhoz kapcsolódó találkozókra, bajnokságokra. A 2017-es Xbox One PlayIT Show-ra is több ezren látogattak ki.

MILLIÁRDOS PIAC

A videojáték piac több részből áll, amibe beletartozik a videojáték vásárlás, az in-game (játékon belüli) költés és a videojáték miatti hardver és periféria-vásárlás is. A videojátékosok egyharmada költ videojátékokra. Felük online játszik, 30 százalékuk alkalmazásboltból tölti le a játékot. Hagyományos “offline” boltban csupán minden tizedik játékos vásárol. Videojáték miatt hardvert vagy perifériát a videojátékosok ötöde szokott vásárolni. In-game játékokban pedig csupán minden hetedik ember költ.

Az összeg nagyságának érzékeltetésére ez közel megegyezik azzal, amit kicsit több mint 10 évvel ezelőtt a teljes hazai online kiskereskedelemben költöttek el az emberek (2006-ban az online kiskereskedelem forgalma 31 milliárd forint volt).

AZ E-SPORT IS EGYRE NÉPSZERŰBB

Az elmúlt pár évben egyre többet foglalkoznak a videojátékokkal, a videojátékozással és annak egyéb aspektusaival nemzetközi szinten is, a KPCB 2017 elején megjelent publikációjában 2017 egyik meghatározó internetes trendjeként szerepel a videojáték és az e-sport. A versenyszerűen játszott videojáték hazánkban is egyre népszerűbb tevékenység, a hazai e-sport közösség mérete 2017-ben elérte a 420.000 főt.

Március 23-25. között került megrendezésre Kelet-Közép Európa legnagyobb gamer rendezvénye, a V4 Future Sports Festival, melynek Budapest adott otthont. Az e-sport hazai helyzetéről, az e-sport játékokat játszók demográfiai jellemzőiről, módjáról és eszközeiről szóló eNET kutatás eredményei is hamarosan olvashatóak lesznek.

A felmérés hátteréről

az eNET 984 fő megkérdezésével, 2017 szeptemberében végezte kutatását. A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 és 65 év közötti népesség véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik