Tech
A gamer plays during the 2017 Paris Games Week exhibition at the Porte de Versailles exhibition centre in Paris. / AFP PHOTO / Thomas Samson

Ilyen a tipikus magyar videojátékos

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 04. 05. 12:37

Korábban a témában:

2017-es adatok szerint Magyarországon 3,7 millió ember játszik valamilyen videojátékkal, ami a 18 és 65 év közötti népesség 58 százaléka. A piac mérete meghaladta az évi 28 milliárd forintos forgalmat, amibe beleszámítanak a megvásárolt hardverek, játékszoftverek és a játékon belüli költések is – derül ki az eNet Internetkutató “Videojáték kutatás 2017” című felméréséből.

A cég legfrissebb jelentése szerint a férfiak 61 százaléka és a nők 54 százaléka játszik videojátékokkal, életkort tekintve pedig a 18 és 25 év közöttiek körében a legnépszerűbb tevékenység. Játékidőt tekintve elmondhatjuk, hogy a videojáték viszonylag kevés időt vesz el a magyar játékosok idejéből, átlagosan 1-2 órát játszanak egy héten. Csupán a videojátékosok 4 százaléka játszik heti 20 óránál többet. A legnépszerűbb játéktípusok továbbra is a kártya-, a szókereső és a stratégiai játékok.

FŐLEG OKOSTELEFONON

Eszközöket tekintve továbbra is az okostelefon, mint platform a meghatározó. Magyarországon a 18 és 65 év közöttiek körében az okostelefonnal rendelkezők penetrációja 78 százalék, a mobiltulajdonos 70 százaléka szokott játszani eszközén. A legnépszerűbbek a különféle szójátékok, a pasziánsz és a Candy Crush, utóbbi főleg az alkalmi játékosok körében tarol.

Multiethnic group of four men using smartphone, laptop computer, digital tablet together with copy space on blue wall. Lifestyle with infomation technology gadget, education, or social network concept
Fotó: Thinkstock

Konzolja minden tizedik magyarnak van, a legelterjedtebbnek az Xbox 360 számít, a konzoltulajok közel fele van birtokában a Microsoft gépének. 2018-ban is minden tizedik játékos tervez konzolt vásárolni.

A gyerekek már beleszületnek a videojátékozással körbeszőtt világba, a szülők többsége játszik és a gyermekeknek is egyre nagyobb hányada foglalkozik játékokkal. 2017-ben a 18 év alatti gyerekek 56%-a játszott. Korcsoportokat tekintve az 5 év alattiak negyede, a 6-10 évesek kétharmada, a 11-18 év közöttieknek pedig a háromnegyede játszott videojátékkal.

A felnőttek leginkább a szórakozás élményéért és a kikapcsolódás kedvéért játszanak, míg gyermeküknek inkább az edukációs játékokat engedik használni. A szülők közel fele (46%) szabályozza, hogy mennyi időt tölthet gyermeke videojátékozással.

Forrás: AFP

A fiatalok körében a videojáték a nappaliból átkerült az arénákba. Magyarországi rendezvények is mutatják, hogy van kereslet a videojátékokhoz kapcsolódó találkozókra, bajnokságokra. A 2017-es Xbox One PlayIT Show-ra is több ezren látogattak ki.

MILLIÁRDOS PIAC

A videojáték piac több részből áll, amibe beletartozik a videojáték vásárlás, az in-game (játékon belüli) költés és a videojáték miatti hardver és periféria-vásárlás is. A videojátékosok egyharmada költ videojátékokra. Felük online játszik, 30 százalékuk alkalmazásboltból tölti le a játékot. Hagyományos “offline” boltban csupán minden tizedik játékos vásárol. Videojáték miatt hardvert vagy perifériát a videojátékosok ötöde szokott vásárolni. In-game játékokban pedig csupán minden hetedik ember költ.

Az összeg nagyságának érzékeltetésére ez közel megegyezik azzal, amit kicsit több mint 10 évvel ezelőtt a teljes hazai online kiskereskedelemben költöttek el az emberek (2006-ban az online kiskereskedelem forgalma 31 milliárd forint volt).

AZ E-SPORT IS EGYRE NÉPSZERŰBB

Az elmúlt pár évben egyre többet foglalkoznak a videojátékokkal, a videojátékozással és annak egyéb aspektusaival nemzetközi szinten is, a KPCB 2017 elején megjelent publikációjában 2017 egyik meghatározó internetes trendjeként szerepel a videojáték és az e-sport. A versenyszerűen játszott videojáték hazánkban is egyre népszerűbb tevékenység, a hazai e-sport közösség mérete 2017-ben elérte a 420.000 főt.

Március 23-25. között került megrendezésre Kelet-Közép Európa legnagyobb gamer rendezvénye, a V4 Future Sports Festival, melynek Budapest adott otthont. Az e-sport hazai helyzetéről, az e-sport játékokat játszók demográfiai jellemzőiről, módjáról és eszközeiről szóló eNET kutatás eredményei is hamarosan olvashatóak lesznek.

A felmérés hátteréről

az eNET 984 fő megkérdezésével, 2017 szeptemberében végezte kutatását. A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 és 65 év közötti népesség véleményét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.