Tech

A ravatalon fekvő halott ujjával akarták feloldani a telefont rendőrök

Meglehetősen bizarr esetről ír a Time magazin: a floridai hatóságok egy ravatalozóban fekvő halott férfi ujjlenyomatát akarták használni arra, hogy feloldják a telefonját, így férve hozzá az ott tárolt adatokhoz.

A harminc éves Linus Phillipet még múlt hónapban kapott halálos lövést, mikor megpróbált elhajtani a rendőrök elől, mikor megállították egy rutinellenőrzés során. Az esetet követően az ügyben eljáró nyomozók fel akarták oldani a férfi telefonját, és ennek érdekében még a Phillip holttestét őrző ravatalozót is felkeresték, hogy az ujjlenyomatát használva férjenek hozzá a mobil adataihoz –

a meglehetősen morbid eljárás ugyanakkor nem járt sikerrel.

Jogi szakértők szerint a rendőrség nem követett el törvénysértést, ugyanakkor sokan megkérdőjelezik az eljárás helyességét. A Tampa Bay Timesnak nyilatkozó Charles Rose professzor szerint halottakra nem vonatkozik az Egyesült Államok alkotmányának negyedik módosítása, ami tiltja, hogy a hatóságok a polgárokat házkutatással, irataik vagy más személyes tulajdonuk átvizsgálásával vagy lefoglalásával indokolatlanul zaklassák. Következik mindez abból, hogy egy halottnak nem lehet tulajdona, ugyanakkor Rose azt is hozzátette, hogy a jogok viszont átszállnak arra, aki megörökli a halott tulajdonát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik