Tech

Dagad a Facebook-botrány: az üzeneteink sem voltak biztonságban

Lassan egy hónapja, hogy kirobbant a Facebook történetének legnagyobb botránya: egy Donald Trumpnak dolgozó elemzőcég 87 millió felhasználót próbált manipulálni a törvénytelenül megszerzett adataik segítségével, ami nem csak kiterjedtségében, de módszereiben egyedülálló eset.

Az ügyben még kongresszusi meghallgatásokon is részt kell venni Mark Zuckerbergnek, a botrány pedig eközben tovább dagad, hiszen mostanra kiderült:y a visszaélés során a Cambridge Analytica akár még a közösségi oldal felhasználóinak privát üzeneteihez is hozzáférhetett.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.

A Facebook vezetősége erről az elmúlt hetekben mélyen hallgatott, azonban a sajtóban felbukkanó információk hatására a legnagyobb közösségi oldal egyik képviselője a Wired magazinnak elismerte, hogy a Cambridge Analytica tényleg hozzáférhetett az érintettek levelezéséhez.

A read_mailbox nevű, messengeres hozzáférési jogosultságot a Facebook éveken át használatban tartotta, és csak 2015 októberében törölték a lehetőséget. Az üzenetekhez persze csak akkor lehetett hozzáférni, ha a felhasználók engedélyezték ezt az alkalmazásoknak, és a Cambridge Analytica esküszik rá, hogy a jogosultság ellenére sem jutattak hozzá a privát beszélgetésekhez, de a botrány fényében

az ő nyilatkozataikat azért illik erős fenntartással kezelni.

Az ügynek 32 ezer magyar érintettje is van, és ha valaki kíváncsi, hogy saját maga vagy bármelyik barátja ott van-e a visszaélés áldozatai között, annak csak kattintania kell erre linkre, és máris kiderül, hogy a Cambridge Analytica hozzáfért-e a közösségi oldalon tárolt adataihoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik