Tech

Oroszok hekkeltek meg amerikai drónokat Szíriában

Pont olyan kárt tudnak ezzel okozni, mintha kilőnék őket, csak ez esetben kiberfegyvert vetnek be a katonai drónok ellen Szíriában, mondták amerikai szakértők. Ez pedig súlyosan veszélyezteti az ottani amerikai műveleteket.

Az orosz hadsereg elkezdte meghekkelni a Szíriában operáló, amerikai katonai drónokat, ez pedig súlyosan veszélyezteti az ottani műveleteket, közölte négy amerikai tisztségviselő.

Az oroszok a műholdakról érkező GPS-jelet blokkolták és zavarták meg pár hete, a Kelet-Gúta térségben feltételezhetően elkövetett halálos vegyi támadást követően – Moszkva vélhetően attól tartott, az amerikaiak megtorolják a történteket. Az amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley ugyanis kijelentette, az Egyesült Államok választ fog adni a Szíriában elkövetett újabb halálos vegyifegyver-támadásra, függetlenül attól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa cselekszik-e vagy sem. Az orosz ENSZ-nagykövet tartotta magát a Kreml álláspontjához, miszerint álhír a dúmai vegyi támadás.

Az oroszok egyelőre csak kisebb, megfigyelésre használt drónokat zavartak meg, a nagyobb Predatorokat és Reapereket még nem.

Forrás: Isaac Brekken / Getty Images / AFP

A drónokban található GPS-vevőket viszonylag könnyen meg lehet zavarni a titkosítás ellenére is, ennek viszont jelentős hatása van: rosszul működhetnek vagy össze is ütközhetnek. A pilótának helytelenül mutatja a gép tartózkodási helyét, esetleg azt látja, hogy elvesztette a jelet a robotrepülővel”

– mondta Dr. Todd Humphreys, a texasi egyetem rádionavigációs laboratóriumának igazgatója.

Az amerikai védelmi minisztérium nem közölte, hogy az orosz jelzavarás okozott-e már bármilyen balesetet, ütközést a régióban. Ugyanakkor egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő megerősítette, hogy az orosz fellépés komoly hatással volt az amerikai katonai műveletekre Szíriában.

Az oroszokat először négy éve kapták rajta, hogy megzavarják a katonai drónokat, akkor az ENSZ megfigyelő drónjait hekkelték meg, melyek célja az elfoglalt Krím-félsziget feltérképezése lett volna. Akkor napokig nem tudtak felszállni a flottával, és adatot gyűjteni a régióban.

Dr. Todd Humphreys szerint bár a támadás a kibertérben történt, annak ugyanolyan hatása van, mintha valódi fegyvert vetettek volna be a drónok ellen.

Csak most nem golyókkal, hanem rádióhullámokkal lőttek rájuk.”

Tavaly nyáron írtunk róla, hogy az oroszok egy új kiberfegyveren dolgoznak, amellyel a műholdakról érkező GPS-jelet hamisítják meg. Ha a sofőrök, pilóták, kapitányok úgy látják, egészen máshol halad a hajó, repülő, drón, mint ahol valójában van, az a kiberhadviselés új módszere lehet az ellenség teljes megzavarására.

(NBC News)

Kiemelt fotó: Isaac Brekken/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik