Tech
INDIAN SPRINGS, NV - NOVEMBER 17: (EDITORS NOTE: Image has been reviewed by the U.S. Military prior to transmission.) An MQ-9 Reaper remotely piloted aircraft (RPA) flies by during a training mission at Creech Air Force Base on November 17, 2015 in Indian Springs, Nevada. The Pentagon has plans to expand combat air patrols flights by remotely piloted aircraft by as much as 50 percent over the next few years to meet an increased need for surveillance, reconnaissance and lethal airstrikes in more areas around the world.   Isaac Brekken/Getty Images/AFP

Oroszok hekkeltek meg amerikai drónokat Szíriában

Pintér Mónika
Pintér Mónika

rovatvezető. 2018. 04. 10. 13:47

Pont olyan kárt tudnak ezzel okozni, mintha kilőnék őket, csak ez esetben kiberfegyvert vetnek be a katonai drónok ellen Szíriában, mondták amerikai szakértők. Ez pedig súlyosan veszélyezteti az ottani amerikai műveleteket.
Korábban a témában:

Az orosz hadsereg elkezdte meghekkelni a Szíriában operáló, amerikai katonai drónokat, ez pedig súlyosan veszélyezteti az ottani műveleteket, közölte négy amerikai tisztségviselő.

Az oroszok a műholdakról érkező GPS-jelet blokkolták és zavarták meg pár hete, a Kelet-Gúta térségben feltételezhetően elkövetett halálos vegyi támadást követően – Moszkva vélhetően attól tartott, az amerikaiak megtorolják a történteket. Az amerikai ENSZ-nagykövet, Nikki Haley ugyanis kijelentette, az Egyesült Államok választ fog adni a Szíriában elkövetett újabb halálos vegyifegyver-támadásra, függetlenül attól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa cselekszik-e vagy sem. Az orosz ENSZ-nagykövet tartotta magát a Kreml álláspontjához, miszerint álhír a dúmai vegyi támadás.

Az oroszok egyelőre csak kisebb, megfigyelésre használt drónokat zavartak meg, a nagyobb Predatorokat és Reapereket még nem.

INDIAN SPRINGS, NV - NOVEMBER 17: (EDITORS NOTE: Image has been reviewed by the U.S. Military prior to transmission.) An MQ-9 Reaper remotely piloted aircraft (RPA) is prepared for a training mission at Creech Air Force Base on November 17, 2015 in Indian Springs, Nevada. The Pentagon has plans to expand combat air patrols flights by remotely piloted aircraft by as much as 50 percent over the next few years to meet an increased need for surveillance, reconnaissance and lethal airstrikes in more areas around the world.   Isaac Brekken/Getty Images/AFP
Forrás: Isaac Brekken / Getty Images / AFP

A drónokban található GPS-vevőket viszonylag könnyen meg lehet zavarni a titkosítás ellenére is, ennek viszont jelentős hatása van: rosszul működhetnek vagy össze is ütközhetnek. A pilótának helytelenül mutatja a gép tartózkodási helyét, esetleg azt látja, hogy elvesztette a jelet a robotrepülővel”

– mondta Dr. Todd Humphreys, a texasi egyetem rádionavigációs laboratóriumának igazgatója.

Az amerikai védelmi minisztérium nem közölte, hogy az orosz jelzavarás okozott-e már bármilyen balesetet, ütközést a régióban. Ugyanakkor egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő megerősítette, hogy az orosz fellépés komoly hatással volt az amerikai katonai műveletekre Szíriában.

Az oroszokat először négy éve kapták rajta, hogy megzavarják a katonai drónokat, akkor az ENSZ megfigyelő drónjait hekkelték meg, melyek célja az elfoglalt Krím-félsziget feltérképezése lett volna. Akkor napokig nem tudtak felszállni a flottával, és adatot gyűjteni a régióban.

Dr. Todd Humphreys szerint bár a támadás a kibertérben történt, annak ugyanolyan hatása van, mintha valódi fegyvert vetettek volna be a drónok ellen.

Csak most nem golyókkal, hanem rádióhullámokkal lőttek rájuk.”

Tavaly nyáron írtunk róla, hogy az oroszok egy új kiberfegyveren dolgoznak, amellyel a műholdakról érkező GPS-jelet hamisítják meg. Ha a sofőrök, pilóták, kapitányok úgy látják, egészen máshol halad a hajó, repülő, drón, mint ahol valójában van, az a kiberhadviselés új módszere lehet az ellenség teljes megzavarására.

(NBC News)

Kiemelt fotó: Isaac Brekken/Getty Images/AFP

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.