Tech

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést

Az elektromos meghajtású járművek térhódítása napjainkra a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első electrojetje, a Narke. A hazai fejlesztésű jármű hamarosan készen áll arra, hogy meghódítsa a világ vizeit és megváltoztassa mindazt, amit a jet-skizésről eddig gondoltunk.

Az electrojet ugyanakkor nem jet-ski, hanem egy teljesen új vízi jármű kategória, ami az elektromos meghajtás és a környezetbarát technológia révén teremti meg a szabadság élményét. Jelenleg egy balatonvilágosi központban zajlanak a fejlesztések, valamint a sorozatgyártás előkészítése, hogy 2018 második negyedévében a nagyközönség előtt is bemutatkozhasson az electrojet.

Forrás: Narke Team

A Narke Team közleménye szerint a fejlesztést már a kezdetektől a környezettudatosság és a szakmai kihívások leküzdése vezérelte. A fejlesztők nem egy átalakított hibrid megoldást akartak létrehozni, hanem egy teljesen új műfajt, amelynek minden részlete – a formatervezéstől kezdve az alapanyag-felhasználáson át a környezettudatos elektromos meghajtásig – ennek a célnak lett alárendelve.

A csapat alapítói között tapasztalt elektromos hajótervező, hajóépítő-mérnök, illetve a stabil gazdasági hátteret biztosító menedzsment egyaránt megtalálható.

A karbonszálas test egy saját fejlesztésű, vízhűtéses, háromfázisú aszinkronmotort, valamint egy Li-ion akkumulátor telepet rejt, aminek hála akár az 55 km/h-s sebesség is elérhető. A Narke nemcsak az alapvető technológiai hátterében különbözik a hagyományos jet-ski-ktől, hanem hangjával és megjelenésével is egy új korszak képviselője. Az electrojet rendkívül halk és formatervezésnél is a kifinomultságra és letisztultságra került a hangsúly.

Az electrojet megálmodói a luxusgépek egy olyan fajtáját alkották meg, amivel a jövőben már a világ összes vízén, köztük a Balatonon is közlekedni lehet. Elektromos meghajtásából adódóan megóvja a természetvédelmi oltalom alatt álló vizek élővilágát, így bárhol szelheti a hullámokat. A magyar tenger a fejlesztés és a bemutatkozás színhelye is egyben, így a turizmus szempontjából sem elhanyagolható tényező, hogy az innováció a Balaton mellől indul útjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik