Tech

Mérő: Meggyőződésem, hogy meg tudjuk fékezni a mesterséges intelligenciát

Szexrobotokról, sakkozó és öntudatra ébredő gépagyról beszélt Mérő László az idei Smart konferencián. A matematikus nem tart attól, hogy egy napon ellenünk fordulhat a mesterséges intelligencia.

Az idei Smart konferencia egyik legjobban várt előadója Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének professzora volt, aki húsz percben nyugtatta meg azokat, akik félnek a mesterséges intelligencia elszabadulásától.

Mi a fantasy és mi a valóság a mesterséges intelligenciával kapcsolatban?

– tette fel a kérdést, reagálva pár aktuális trendre.

Az tény, hogy a gépagyak intelligenciában verik az embereket, a sakkprogramok gépi ellenfeleinek fejlődésével szemléltette, hogy meddig jutott a gépagy. 2016-ban sikerült eljutni arra a fordulópontra is, amikor a Google AlphaGo nevű neurális hálózata megverte gójátékban a koreai bajnok Li Szedolt, ez pedig azért volt elképesztő, mert a gó még a sakknál is összetettebb játék. AlphaGónak aztán megtanították a sakkot is – mindössze négy óra kellett neki ahhoz, hogy megverje a sakkprogramok terén addig legfejlettebbnek számító Stockfish programot.

Mestersége: intelligencia
Vajon a 21. században ki lesz szabad és ki lesz rabszolga? Az ember vagy a gép lesz az úr? Jaksity György írása

Hatalmas lehetőségek vannak az AI-ben, és a hétköznapokban is megtalálja helyét. Az önvezető autók például már most biztonságosabban közlekednek, mint az emberek, ezt Mérő is megerősítette az AIMotive előadása után.

A matematikus  is úgy gondolja, hogy az elterjedést a hiányzó jogi környezet gátolja, de ez régen is így volt. Például amikor még nem voltak részvénytársaságok, addig nem tudott igazán elindulni az ipari forradalom sem. Manapság mi is így vagyunk az AI-vel: a jogszabályi környezet a fejlesztések mögött kullog.

Forrás: 24.hu

A fejlődés pedig exponenciális, de Mérő szerint a mesterséges intelligencia mindig gép marad. Ezt az alábbi példával magyarázta: az ember mondhatja, hogy nincs kedve valamihez. Az önvezető autó viszont nem utasíthatja vissza a kérést és mondhatja, hogy: „Nincs kedvem elvinni téged a keresztanyádhoz!”.

Azzal kapcsolatban, hogy a gépek elveszik a munkánkat, azt mondta, hogy ez igaz, de egyben újakat teremt is. Az öntudatra kelést pedig már scifinek tartja, szerinte képesek leszünk megfelelő keretek közt szabályozni a gépagyat.

Meggyőződésem, hogy nagyon fogunk vigyázni arra, hogy ez ne forduljon elő.”

A manapság forró témának számító szexrobotokról úgy gondolja, hogy mindig lesznek olyanok, akik még a tökéletes szexuális szolgáltatást nyújtó robot ellenére is a hús-vér embereknél maradnak. A sakkot sem irtja ki program, mert szeretünk játszani, és régen az autók megjelenése sem szabotálta a futást – a gépagy pedig azért sem lesz olyan, mint az ember, mert nem tudja miért szeretünk sakkozni, miért szeretünk futni. Mérő abban hisz, hogy a gép nem váltja ki az embert, sőt, az ember tehet hozzá pluszt a mesterséges intelligenciához.

Kiemelt fotó: MTI/Kollányi Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik