Tech
Experts review moves during the Go match between 19-year-old Ke Jie and Google's artificial intelligence programme AlphaGo in Wuzhen, in eastern China's Zhejiang province on May 27, 2017. 
The Google-owned computer algorithm AlphaGo is retiring from playing humans in the ancient Chinese game of Go after roundly defeating the world's top player this week, its developer said on May 27. / AFP PHOTO / STR / China OUT

Sorra alázta az embereket, a következő a világmegváltás lehet

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 05. 29. 11:17

A Google gépagya visszavonul a versenyzéstől, miután sorra aratott győzelmet a világ legjobb gójátékosai ellen. Fejlesztői azon dolgoznak, hogy az eddig elért eredmények alapján a világ nagy problémáira próbáljanak megoldást találni a fejlett mesterséges intelligencia segítségével.
Korábban a témában:

Múlt héten írtuk meg: immár a Google AlphaGo névre keresztelt mesterséges intelligenciája a világ legjobb gójátékosa, miután a háromkörös mérkőzés első két menetében legyőzte a 19 éves világbajnok Ko Csiét. Ezt azzal fejelte meg, hogy a harmadik menetben is győzelmet aratott, így a mesterséges intelligencia 3:0-ra megverte az emberiséget a világ legösszetettebb játékában.

A keresőóriás által felvásárolt londoni DeepMind szoftvere szép karriert futott be, tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet az MI, hogy megverte a koreai Li-Szedolt. Ez mérföldkőnek számított, hiszen korábban nem sikerült olyan szoftvert írni, ami hatékonyan vette volna fel a harcot az emberi játékosok ellen góban. A szakemberek pár éve még azt mondták, hogy legalább egy évtized kell ahhoz, hogy olyan programot írjanak, ami legyőzi az embert.

De mi is az a gó?

A több mint 3000 éves ősi kínai játék azért fontos a mesterségesintelligencia-kutatás szempontjából, mert sok tekintetben a sakknál is bonyolultabb és “emberibb”: míg a sakkban nagyon sok múlik a memórián, és a korábban lejátszott mérkőzések lépéseinek bebiflázásán, a gó tényleg arról szól, hogy ott és akkor gondolkozzon, tervezzen a játékos. A kétszemélyes játék lényege, hogy egy 19×19-es táblán minél nagyobb területet kell bekeríteni saját köveinkkel. A területfoglaláson alapuló játék szabályrendszere viszonylag egyszerű, de pont ezért kifejezetten bonyolult emberi stratégiai érzéket kíván. Nem is kezelhető olyan séma-alapú megközelítéssel, mint a sakk, ahol az igazi mesterek nem is a logika, mint inkább a sok ezernyi, mások által játszott meccs lépéseinek bemagolása segítségével gondolkoznak előre.

A győzelem után a fejlesztők tovább finomították AlphaGót, akinek legújabb iterációja már a Master jelzőt kapta, majd harcba állították Ko Csie ellen. A mostani elsöprő győzelem után viszont úgy tervezik, nyugdíjazzák az MI-t, és magasztosabb célok érdekébe állítják.

Az AlphaGo mögött álló fejlesztői csapat újabb kihívásokra fordítja energiáit, és olyan fejlett algoritmusokon dolgozik majd, amelyek egy napon segíthetnek a tudósoknak megoldani legösszetettebb problémáinkat, például gyógymódot keresni betegségekre, csökkenteni az energiafogyasztást, vagy feltalálni új anyagokat.”

írta Demis Hassabis, a Deepmind vezetője blogbejegyzésükben.

A kutatók úgy gondolják, hogy az MI segíthet a társadalmi problémák megoldásában olyan módon, hogy újfajta gondolkodásra készteti az embereket, erre AlphaGo az eddigi legjobb példa. A gépagy ugyanis nemcsak ellenfélként vett részt a meccseken, de egyben arra is ösztönözte a gójátékosokat, hogy új stratégiákat próbáljanak ki, hasonló módon világíthat rá új megközelítésekre más területeken is.

A Li Szedollal történt mérkőzés után AlphaGo saját maga tanára lett, a kutatók több millió olyan meccset folytattak le AlphaGóval, amit saját maga ellen vívott. Később egy dokumentumot is közzétesznek majd a játékosok számára, amely 50 darab AlphaGo vs. AlphaGo meccs adatait és tanulságait tartalmazza.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.