Tech

Így lehet tájékozott anélkül, hogy beleőrülne az internetbe

A jövőkutató Richard Watson szerint érdemes egyet hátra lépni, ha szeretnénk tájékozottabbak lenni, és ugyan meglepő, de ehhez nem kell egész nap a híreket bújnunk.

Felkelésünktől lefekvésünkig rengeteg inger és információ ér minket, a túlcsordulás pedig egy idő után nem csak stresszt képes előidézni, de szétszórttá, intellektuálisan és érzelmileg is kimerültebbé teszi az embert. Ha ezeket a jeleket magunkon is észrevettük, ideje diétára fogni az agyunkat. Ami persze nem egyszerű, hiszen ezekben az ideológiailag megosztott időkben folyamatos nyomást érezhetünk arra (jó esetben), hogy minél több helyről, minél alaposabban tájékozódjunk.

Forrás: AFP

Jövőkutatótól talán szokatlan, de Richard Watson nem azzal tölti az egész napját, hogy a közösségi oldalakat bújja a legfrissebb technológiai hírek után. Az amerikai futurológus, tanár és író még a Twitteren sincs fenn, holott ezt a platformot külföldön jellemzően arra használják az emberek, hogy első kézből értesüljenek a legfrissebb történésekről. A magyarázat rémegyszerű: nem tulajdonít olyan nagy jelentőséget a napi eseményeknek.

A szakember a Quartz-cal osztotta meg saját tippjeit, miként érdemes tájékozódni a közösségi média és az internet korában úgy, hogy ne csússzunk le a legfontosabb dolgokról, de emellett ne terheljük magunkat a jelentéktelen információkkal. Ezekkel a módszerekkel kialakíthatjuk a saját okos-információszűrőnket, amin a lényegtelen dolgok jelentős része fennakadhat.

NEM KELL NEKED MINDENRŐL TUDNOD, DE TÉNYLEG

Senkinek nincs ideje arra, hogy töviről-hegyire átnyálazza a hazai és külföldi sajtótermékeket, blogokat, fórumokat – Watson szerint erre nincs is szükség. Sokkal inkább érdemes a minőségre helyezni a hangsúlyt a mennyiség helyett, és egy középutat megtalálva szélesebb kontextusban értelmezni a történéseket.

A futurológust hidegen hagyják a legfrissebb esetek, minden mozzanatot egy tágabb kontextusba helyez egyetlen napnál, vagy akár hétnél.

Forrás: ThinkStock

A nyomtatott sajtót sem kéne leírni a szakember szerint, többek közt azért is, mert nem a klikkvadászatra mennek. A könnyen hozzáférhető, neten fellelhető hírek mellett érdemes nekünk is előkapni hagyományos újságokat. Watson a vasárnapi lapot például mindig elolvassa (nálunk ezek a heti lapok), amiben már a hét fontosabb történései vannak kiemelve a szalagcímeken – tényleg csak az, ami valóban számít.

Minél több információ férhető hozzá, annál kevesebb időt töltünk azok emésztésével, értelmezésével – fogyasszunk kevesebb, de minőségi „adatot”, tartalmat! Kövessünk olyan, megbízható, előremutató lapokat és újságírókat, akik megcsinálják a munka oroszlánrészét: kiássák és feldolgozzák azokat a tudnivalókat, amelyek jelentőséggel bírnak, vagy érdekesek.

Watson előszeretettel ajánlja a hétvégi mellékleteket, különkiadásokat, mert hosszabb elemzéseknek is helyet adnak.

KIFELÉ A BUBORÉKBÓL

Az egyik legnagyobb ellenségünk az interneten és a közösségi médiában az úgynevezett szűrőbuborék, ami azt takarja, hogy javarészt csak olyan tartalmakat fogyasztunk, amelyek a világról alkotott nézeteinket erősítik tovább, ezzel kizárva egy másféle szemszög megismerését.

Ez viszont sok esetben nem késztet további gondolkodásra, mérlegelésre, kritikára, pedig ez is fontos. Watson tanácsa szerint időként olvassunk bele véletlenszerűen olyan magazinokba, hírlapokba, amikbe nem szoktunk, és bátran beszélgessünk idegenekkel a minket érdeklő témákról. Általuk akár egy teljesen egyedi nézőpontot ismerhetünk meg.

Forrás: Thinkstock

A jövőkutató szerint mindegyikünk közösségében vannak olyan kíváncsi emberek, akik szomjaznak az információkra, és a minket is gondolkodásra ösztönözhetnek, átadják az általuk hallott, olvasott érdekességeket.

Közhelyesnek tűnhet, de Watson szerint nagyon fontos az utazás, és nem éppen a járt utakat javasolja. A különböző kultúrákból származó emberek történetei szintén jelentősen formálhatják gondolkodásunkat, nyitottságunkat, saját tapasztalatokat szerezhetünk azon országok mindennapjaiból, amelyekről addig csak olvashattunk.

ENGEDJÜK EL, ÉS SZERESSÜK MEG A CSÖNDET

A futurológus szerint nem kell, hogy görcsösen próbáljunk mindenhonnan minél több információmorzsát összeszedni. „A fontos hírek úgyis megtalálnak, nyugi.” – tanácsolja. Szerinte az igazán releváns tudnivalókról úgyis értesülünk, a lényegtelenek elkallódnak.

Watson másik tippje, hogy minden évben tartsunk egy úgynevezett “gondolkodós hetet”, és esténként pár olyan órát, amikor nem foglalkozunk a közösségi médiával.

A Microsoft-alapító Bill Gates szintén az elvonulás híve, nagyon sokszor húzza megh magát egy erdei házban, hogy messziről átértékelhesse azt, amit a technológiáról gondol. Ez idő alatt kutatásokat, publikációkat olvas, ami szerinte rendkívül sokat segít az innovatív gondolkodás kialakításában.

A távolságtartás, elcsendesedés ad teret arra, hogy kialakuljanak a saját gondolatok és letisztuljanak az addig megszerzett ismeretek.

(Kiemelt kép: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik