Tech

Ez a robot bárkit lemos a táncparkettről

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 03. 12. 14:17

Korábban a témában:

Míg sokan arra figyelmeztetnek minket, hogy a szuper intelligens gépagyak jönnek és átveszik az uralmat a világ felett, addig egyes robotok csak annyit csinálnak, hogy táncolgatnak és közben senkinek sem ártanak. Az ANYmal által készített négylábú robotot a svájci ETH Zurich kutatói tanították meg arra, hogyan kell ropni a táncparketten.

A fejlesztés igazi érdeme, hogy ANYmal valós időben reagál a hallott zenére, nem pedig előre programozott táncmozdulatokat miatt rángatózik úgy, ahogy. Ehhez több részfeladatot is el kell végeznie: először felismeri a zene ritmusát, eltervezi a következő mozdulatot, majd azt végre is hajtja, miközben végig ellenőrzi lépéseinek helyességét.

„Szeretnénk életszerű mozdulatokra is megtanítani. A tánc rendkívül emberi és mozgásigényes tevékenység, így meglehetősen nagy kihívás az utánzása.” – fejtette ki az egyik fejlesztő.

Ugyan ez egy kifejezetten mókás formája a mai robotikai fejlesztések alkalmazásának, az általa szerzett tapasztalatokat később akár ipari környezetben, vagy felderítésre és mentési küldetésekre készülő gépek fejlesztésében is kamatoztathatják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt  macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.