Tech

Trump brutális videóval terelné el a figyelmet az iskolai lövöldözések valódi okáról

Február elején 17 halálos áldozatot követelő lövöldözés történt a floridai Parkland egyik középiskolájában, aminek hatására ismét fellángoltak a fegyvertartással kapcsolatos viták az Egyesült Államokban. Az esetet követően Donald Trump sem kerülhette el, hogy megszólaljon a kérdésben, ám az amerikai elnök a valódi problémát jelentő fegyverek helyett előállt a tanárok felfegyverzését kilátásba helyező teljesen abszurd ötletével, illetve előrántotta a konzervatív politikusok kedvenc gumicsontját, miszerint

az iskolai lövöldözésekért az erőszakos videojátékok felelősek.

Az elnököt – és a mögötte álló kabinetet – természetesen ezúttal sem zavarta, hogy az elmúlt évek tudományos kutatásai semmilyen kapcsolatot nem találtak az erőszakot is tartalmazó videojátékok és a valóságban elkövetett erőszakos tettek között, és az elnök a probléma megtárgyalására kutyafuttában össze is hívott egy megbeszélést a témában, amire tegnap került sor a Fehér Házban.

A találkozón Donald Trump mellett konzervatív politikusok és a videojáték ipar jelentősebb képviselői is megjelentek, de a zárt megbeszélésről kiszivárgó információk szerint az összejövetel résztvevői ezúttal sem jutottak tovább az évek óta ismételgetett mantráknál.

DONALD TRUMP SZERINT AZ ERŐSZAKOS VIDEOJÁTÉKOKNAK KÖZE VAN A LÖVÖLDÖZÉSEKHEZ – Fotó: AFP PHOTO / MANDEL NGAN

A játékipart képviselő szakemberek jelezték, hogy nincs kimutatható kapcsolat az iskolai lövöldözések és a videojátékok között, kormányzati részről pedig szóba került egy a mostaninál jóval szigorúbb korhatár besorolás bevezetésének lehetősége, továbbá az elnök felvetette, hogy a játékfejlesztőknek maguknak kellene törekedni arra, hogy egészségesebbé tegyék a társadalmunkat.

A megbeszélés legbizarrabb része ugyanakkor egy videó volt, amit az elnök kezdésként vetített le a jelenlévőknek, ami aztán kikerült a Fehér Ház hivatalos YouTube-csatornájára is, Erőszak a videojátékokban címmel. Az alig másfél perces montázsban összesen hét videojátékból lettek összeválogatva valóban brutálisnak nevezhető jelenetek, és a videó lepergését követően Trump azzal a kérdéssel fordult a jelenlévőkhöz, hogy „ez erőszakos, nem igaz?”.

A VIDEÓBAN FELBUKKANÓ JÁTÉKOK:

  • Call of Duty: Black Ops
  • Call of Duty: Modern Warfare 2
  • Dead by Daylight
  • Call of Duty: Modern Warfare 2
  • Wolfenstein: The New Order
  • Fallout 4
  • Sniper Elite 4
  • The Evil Within

Hogy az elsőre teljesen feleslegesnek tűnő megbeszélésnek végül lesz-e bármilyen folytatása, esetleg következménye a videojátékok besorolását illetően, azt még nem tudni, viszont a találkozó újfent rámutatott arra, hogy az elnök egyáltalán nem kíván az Egyesül Államokban nagyon kényes témának számító fegyvertartás szigorításával foglalkozni.

Pedig még a videojátékok is rámutatnak a probléma lényegére: a videóban látható programok mindegyike kapható világszerte, máshol mégsem okoznak havi szinten életek tucatjait követelő mészárlásokat. Talán pont azért, mert a bolygónk jelentős részén nem lehet olyan könnyedén életek kioltására alkalmas gépfegyverekhez jutni, mint az Egyesült Államokban?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik