Tech

Trump szerint az erőszakos videojátékok miatt lövöldözhetnek a fiatalok

Az amerikai republikánus elnök egy floridai gyűlésén elmondta, hogy szerinte a videojátékok és mozifilmek buzdítják erőszakos cselekedetekre a fiatalokat. Az elnök a február 14-én történt floridai mészárlás kapcsán ült le beszélni az állam vezetőivel az iskolák biztonságáról.

Kijelentését a tőle megszokott tudományos pontossággal támasztotta alá, így:

Egyre több embertől hallom, hogy a videojátékokban látott erőszak meghatározó módon formálja a fiatalok gondolatait. Ha messzebb megyünk, ez érvényes a mozifilmekre is. Látjuk ezeket a filmeket, amik erőszakosak, és a gyerekek is láthatják azokat, ha nincs bennük szex.”

Trump azt is említette, hogy egy osztályozási rendszert kéne bevezetni a mozifilmekre arra vonatkozóan, hogy mennyi erőszakot tartalmaznak, persze az nem zavarta, hogy ilyen már egy ideje létezik.

Nem Trump az egyetlen politikus, aki az iskolai lövöldözések okait a videojátékokban megjelenített erőszak számlájára írja. Matt Bevin, Kentucky állam kormányzója egy talkshowban beszélt arról, hogy szerinte Amerikában nem a fegyverekkel van a baj, hanem a kultúrával.

Ott vannak a videojátékok, amik ugyan érett korosztálynak vannak listázva, de a gyerekek is játszanak velük. Ezt mindenki tudja, de semmit nem lehet tenni az ellen, hogy játszanak azokkal a programokkal, amelyek üdvözítik az emberek gyilkolását.”

Külön érdekesség, hogy elnöksége idején Obama 10 millió dollárt szeretett volna szánni a problémát vizsgáló átfogó kutatásra, de a bizottság republikánus tagjai elutasították az erre vonatkozó kérvényt.

EDDIG NEM IGAZOLTÁK

A brit York Egyetem kutatói idén tették közzé saját tanulmányukat, amely szerint nincs összefüggés a videojátékok és az egyre több erőszakos bűncselekmény közt. Az Amerikai Pszichológiai Társaság 2015-ben publikált kutatása során pedig arra jutott, hogy a játékok növelhetik az agresszió szintjét, de nincs elég bizonyíték arra, hogy közvetlen okai lehetnek erőszakos bűncselekményeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik