Tech

Tüntetni mentek a diákok az iPhone-függőség ellen

A Stanfordi Egyetem hallgatói arra szólították fel az Apple-t, hogy vegyék komolyabban az iPhone-függőséget, és vezessenek be olyan fejlesztéseket, amiknek köszönhetően a felhasználók kevesebbet tapadnak a kijelzőre. A mobilfüggőséget ellenző csoport a Paló Altóban található Apple Store-ban tüntetett a hétvégén, hogy nyomatékosítsa kéréseit.

„Az iPhone-ok jelentik a kaput a függőségeket okozó szolgáltatások felé (lásd Facebook), az Apple-nek pedig kiemelt felelőssége, hogy csökkentse függőségünket.” – írták egy szórólapjukon.

Ugyan az Apple üzleti modellje közvetlenül nem támaszkodik az eszközfüggőségre, nem tesznek meg olyan fontos lépéseket, amik orvosolhatnák a problémát.”

A hallgatók azt kérték a cupertinói cégtől, hogy minden iPhone-ra telepítsenek egy olyan appot, ami követi az eszközaktivitást, használatot, elemzést készít a felhasználói mintákról, nagyobb kontrollt ad az értesítések beállításai felett. Javasolták egy „Essential Mode” bevezetését, ami a Repülőmódhoz hasonlóan csak a legalapvetőbb funkciókat engedné futtatni. Az Apple hivatalosan még nem reagált az ügyre, se a diákok kéréseire.

Nem csak a Stanfordi hallgatók aggódnak a túlzásba vitt telefonhasználat miatt. A Common Sense és SurveyMonkey felmérése szerint a szülők 47 százaléka érzi úgy, hogy gyerekeik függőjükké váltak készülékeiknek, és 32 százalék magát is függőnek tartja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik