Tech

A LEGO hatalmas lépést tett egy jobb világ felé

A dán játékgyártó még 2015-ben határozta el, hogy a jelenleg használt, kőolajból származó műanyag helyett új, környezeti szempontból fenntartható alapanyagot találnak a készleteiknek, és eltervezték, hogy 2030-ra teljesen megszabadulnak a manapság bevett megoldástól. A projektre nem kevesebb, mint 150 millió dollárt fordított a cég, és már a kezdetekkor 100 ember dolgozott a megoldáson.

Az elmúlt három évben a kutatók nem is tétlenkedtek, hiszen a LEGO csütörtök reggel bejelentette, hogy már idén elkezdenek átállni egy új megoldásra, és kezdésnek a puhább alkatrészek (fák, bokrok, egyéb növények) gyártásánál kezdik használni a cukornádból kinyert növényi alapú műanyagot.

Bejártuk és kipróbáltuk a LEGO eddigi legnagyobb dobását
Szeptember 28-án nyílt meg a különleges élményeket kínáló LEGO House Dániában, amit az elsők között volt lehetőségünk felfedezni és kipróbálni.

A cég brazil cukornád-ültetvényekről szerzi be a gyártáshoz szükséges alapanyagot, és a LEGO igyekezett azt is világossá tenni, hogy a nád olyan területekről érkezik, ahol eddig is mezőgazdasági termelés folyt, és nem újabb esőerdők kárára igyekeznek nyersanyaghoz jutni.

A projekt már olyan előrehaladott állapotban van, hogy Tim Brooks, a vállalat környezeti tudatosságért és fenntartható anyagokért felelős központjának igazgató-helyettese szerint 2018 végére minden új termékük dobozában olyan LEGO-növények lesznek, amik a környezetre kevésbé káros műanyagból készültek, a cég terve pedig továbbra is az, hogy 2030-ra teljesen átálljanak új alapanyagokra.

Stephen Mayfield molekuláris biológus szerint a cég jó irányba tett hatalmas lépést, és a kőolaj alapú műanyagról növényi alapúra történő váltás akár 70%-kal is csökkentheti a cég ökológiai lábnyomát. Mayfield ugyanakkor elismerte, hogy ez még nem lehet a végső megoldás, hozzátéve: „ha mindig a végső megoldásra várnánk, akkor soha nem érnénk el semmit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik