Tech

Terroristák is felhasználhatják ellenünk a mesterséges intelligenciát

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 02. 21. 15:52

Korábban a témában:

Tizennégy intézmény, köztük a Cambridge-i, Oxfordi és Yale Egyetem 26 kutatója szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányában aggodalmának adott hangot amiatt, hogy autoriter államok, bűnözők és magányos támadók visszaélhetnek a mesterséges intelligenciával (MI) – írja az MTI.

Az MI rossz célokra való használata küszöbön álló veszélyt jelent a digitális, fizikai és politikai biztonságra, mivel lehetővé teszi a nagyméretű, pontosan célzott, nagy hatékonyságú támadásokat – írták tanulmányukban, amelyben a következő öt évben valószínűsíthető fejleményekre összpontosítottak.

Valamennyien egyetértünk abban, hogy a mesterséges intelligenciának sok pozitív alkalmazási lehetősége van. A szakirodalom azonban hiányos annak rossz célú felhasználásáról”

– magyarázta Miles Brundage, az Oxfordi Egyetem emberiség jövőjét kutató intézetének szakembere.

A mintegy százoldalas tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy az MI alkalmazása csökkentheti a végrehajtott támadások költségeit emberi munkát, szakértelmet igénylő esetekben. Olyan új támadási formák kerülhetnek felszínre, amelyek eddig egyetlen ember által kivitelezhetetlenek voltak,  vagy olyan támadási formák, amelyek kihasználják magának a mesterséges intelligenciának a sérülékenységét.

A dokumentum szerint teljesen újszerű, egyebek között beszédszintetizálásra és a közösségi médiában fellelhető információk elemzésével végzett célzott phishing (adathalász) akciókra, automatizált számítógép-feltörési támadásokra lehet számítani.

A drónok, önjáró járművek és egyéb elektronikus berendezések felhasználásával fizikai támadást lehet intézni emberek és intézmények ellen.

Egy arcfelismerő funkcióval ellátott és egyébként teljesen veszélytelennek tűnő takarítógép például fel tudja robbantani magát a célszemély közelében, de a szakemberek szerint a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt – említik példaként a kutatók.

A tanulmány készítői együttműködésre szólították fel a kormányokat, politikai és műszaki szakembereket ezen veszélyek elhárítására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.