Tech

Terroristák is felhasználhatják ellenünk a mesterséges intelligenciát

Tizennégy intézmény, köztük a Cambridge-i, Oxfordi és Yale Egyetem 26 kutatója szerdán nyilvánosságra hozott tanulmányában aggodalmának adott hangot amiatt, hogy autoriter államok, bűnözők és magányos támadók visszaélhetnek a mesterséges intelligenciával (MI) – írja az MTI.

Az MI rossz célokra való használata küszöbön álló veszélyt jelent a digitális, fizikai és politikai biztonságra, mivel lehetővé teszi a nagyméretű, pontosan célzott, nagy hatékonyságú támadásokat – írták tanulmányukban, amelyben a következő öt évben valószínűsíthető fejleményekre összpontosítottak.

Valamennyien egyetértünk abban, hogy a mesterséges intelligenciának sok pozitív alkalmazási lehetősége van. A szakirodalom azonban hiányos annak rossz célú felhasználásáról”

– magyarázta Miles Brundage, az Oxfordi Egyetem emberiség jövőjét kutató intézetének szakembere.

A mintegy százoldalas tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy az MI alkalmazása csökkentheti a végrehajtott támadások költségeit emberi munkát, szakértelmet igénylő esetekben. Olyan új támadási formák kerülhetnek felszínre, amelyek eddig egyetlen ember által kivitelezhetetlenek voltak,  vagy olyan támadási formák, amelyek kihasználják magának a mesterséges intelligenciának a sérülékenységét.

A dokumentum szerint teljesen újszerű, egyebek között beszédszintetizálásra és a közösségi médiában fellelhető információk elemzésével végzett célzott phishing (adathalász) akciókra, automatizált számítógép-feltörési támadásokra lehet számítani.

A drónok, önjáró járművek és egyéb elektronikus berendezések felhasználásával fizikai támadást lehet intézni emberek és intézmények ellen.

Egy arcfelismerő funkcióval ellátott és egyébként teljesen veszélytelennek tűnő takarítógép például fel tudja robbantani magát a célszemély közelében, de a szakemberek szerint a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt – említik példaként a kutatók.

A tanulmány készítői együttműködésre szólították fel a kormányokat, politikai és műszaki szakembereket ezen veszélyek elhárítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik