Tech

Milliókat fújtak meg egy orosz bankból a hackerek

Kiberbűnözők 339,5 millió rubelt (kb. másfél milliárd forint) loptak el egy orosz bankból a SWIFT nemzetközi fizetési rendszer hibáit kihasználva, közölte az orosz központi bank. A jelentés szerint a támadók a bank egyik számítógépe felett vették át az irányítást, majd a SWIFT-et kihasználva mozgatták át az összeget saját számlájukra.

Az orosz központi bank szóvivője nem nevezte meg a pénzintézmény pontos nevét, és további részleteket sem hoztak napvilágra az üggyel kapcsolatban, csak annyit árultak el, hogy egy bevált és megszokott séma szerint jártak el a bűnözők. A SWIFT szóvivője nem kommentált az ügyet.

A belgiumi székhelyű SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) nemzetközi fizetési rendszer sebezhetőségeit több kiberbűnöző is kihasználta az elmúlt években, 2016 februárjában 81 millió dollárt loptak el így a bangladesi jegybankból. A cég egyelőre nem hozta nyilvánosságra az eddigi áldozatok ponto számát, de a rendszert világszerte mintegy 11 ezer pénzintézet használja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik