Tech téli olimpia 2018

Röhögjön bénán síelő robotokon!

A robotok által űzött focinak és birkózásnak már jó ideje van saját rajongótábora, most pedig úgy tűnik, itt a robotsíelés, ami pont az, aminek elsőre tűnik: sílécekre kötözött szerkezetek próbálnak esés nélkül, minél ügyesebben lesiklani a havas hegyoldalakon.

Az első ilyen eseménynek stílusosan a téli olimpián lehettek szemtanúi a sportrajongók, amikor nyolc humanoid robot mérte össze képességeit egy saját versenyszám keretén belül. A szerkezeteket dél-koreai cégek készítették, feladatuk az volt, hogy minél ügyesebben szlalomozzanak 80 méteren.

Ugyan a mindenféle érzékelővel felszerelt robotsíelők képesek voltak a fordulásra és a sebesség szabályozásra is, a legtöbbjük egyenesen az útban lévő objektumoknak ütközött, vagy átbukfencezett azok felett. A gyenge teljesítményt arra fogták a fejlesztők, hogy az alacsony hőmérséklet miatt nem működött úgy a fedélzeti számítógépük, ahogy kellett volna.

Természetesen a kulcsszó a reakcióidő, mivel a robotnak rendkívül gyorsan kell feldolgoznia, majd reagálnia a környezetéből érkező vizuális jelekre, hogy arra választ tudjon adni, ebben a Mini Robot Corp. nevű cég eszköze volt a legjobb, aki 125 centiméterével és 43 kilogrammjával a legügyesebben vette az akadályokat.

Szép volt, kisrobot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik