Tech

Így buktatná le a BKK a bliccelőket

A Budapesti Közlekedési Központ egy olyan alkalmazást tesztel, melynek használatával a jegyellenőrök könnyebben azonosíthatnák, ha az ügyfél által felmutatott utazási jogosultságot igazoló értékcikk hamisított. A fejlesztéstől azt várják, hogy csökkenti a bliccelők és hamisítók számát. Az alkalmazást 2017 végén kezdték el tesztelni 40 jegyellenőr bevonásával, majd fokozatosan terjesztették ki a teljes jegyellenőri állományra.

Az ellenőrzések során a jegyekhez és bérletekhez tartozó érvényességi adatokat azonnal visszakapja az ellenőrzést végző személy, így segítséget kaphat ahhoz, hogy megállapítsa annak eredetét és érvényességét.

Az eszköz alkalmazása a BKK eddigi ellenőrzési és pótdíjazási folyamatát nem változtatja meg a BKK közleménye szerint. A pótdíjkövetelését a BKK csak akkor érvényesíti, ha az átvett értékcikk utólagos vizsgálata alátámasztja a hamisítást vagy visszaélést.

A BKK Zrt. felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy jegyeiket és bérleteiket a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, jegykiadó automatáiból vagy szerződött viszonteladó partnereitől vásárolják meg, melyek elérhetőségét a BKK honlapján elérhető értékesítésipont-kereső tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik