Tech
A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

A Facebook már fizet is azért, hogy összefogjanak az emberek

Dömös Zsuzsanna
Pintér Mónika
Dömös ZsuzsannaPintér Mónika

2018. 02. 09. 12:00

Korábban a témában:

A Facebook tavaly óta hangoztatja, hogy nagyobb figyelmet szentel a közösségek és csoportok építésére,  az utóbbi időben viszont inkább a hírfolyam algoritmusát módosító fejlesztéseket vezettek be.

Nem maradtak adósok Zuckerbergék: Londonban bejelentették a Facebook Közösségi Vezetők programot, ami anyagi, szakmai támogatást, illetve új eszközöket kínál a csoportkezelők számára.

De milyen közösségekről is van szó? Legyen szó akár egy közös településen élő horgászokról, újdonsült anyukákról, vagy valamilyen jótékonysági célra gyűjtőkről, az emberek előszeretettel használnak facebookos csoportokat kapcsolattartásra. Ezen csoportok közös jellemzője, hogy mindegyiknek van egy vagy több lelkes vezetője, adminisztrátora.

Group of multicultural friends using smartphone outdoors - People hands addicted by mobile smart phone - Technology concept with connected men and women - Shallow depth of field on vintage filter tone
Forrás: ThinkStock

A cég londoni sajtótájékoztatóján több mint 300 közösségi csoport vezetője vett részt, többek közt a vak veteránokat és családjaikat támogató Blind Veterans UK, a női gördeszkásokat tömörítő Skate Girl UK vagy Németország első melegbarát rögbiklubja, a Berlin Bruisers, jól látható hát, hogy bármilyen közös célért lehet indítani csoportot.

Magyarországot az egyik legnagyobb facebookos csoport, a “Pesten hallottam” képviselte, melynek több mint 390 ezer tagja van. A csoport helyi, főleg budapesti történetek megosztásával indult 2012-ben, majd bővült ki nemzeti, aztán nemzetközi platformmá, ahol a szájról szájra terjedő sztorikat, anekdotákat, vicces idézeteket oszthatnak meg a tagok.

A csoportnak társadalmi jelentősége is van, mivel a tagok több esetben segítettek hajléktalanokon, találtak meg eltűnt gyermekeket a rendőrséget is megelőzve, találtak egymásra párok, de egy egészen különleges #metoo kampány is futott a csoportban.

A másik magyar képviselő a “F1 Ferrari Hírek” oldala, ahol az autók, a sportok és főleg a F1-es versenyzés szerelmeseit gyűjtötték egy közösségbe. Szerveznek találkozókat, jótékonysági gyűjtéseket és online kibeszélő fórumot.

:)

Közzétette: F1 Ferrari Hírek – 2018. február 9.

AZ ÁLHÍREK ELLEN IS JÓL JÖN MAJD

A cég több tízmillió dolláros költségvetést szán erre, kiemelt és ösztöndíjas vezetőket részesít anyagi támogatásban, és a program keretén belül segítik a köztük lévő személyes kapcsolattartást is.

A londoni sajtótájékoztatón annyit fűzött még hozzá a programhoz a Facebook képviselője, ezzel céljuk hogyaz álhírek terén is nagyobb áttörést érjenek el, hiszen a csoportok által nagyobb lesz az átláthatóság, és beindul a párbeszéd, egyszerűbb lesz megoldást találni arra, hogyan állítsák meg a kamuhírek terjedését.

EGYSZERŰBB LESZ VEZETNI

Négy új funkciót is kapnak a vezetők a közösségi oldalon, hogy hatékonyabban működtethessék a csoportokat.

  • Eszközök adminisztrátoroknak: Az adminisztrátorok mostantól a jelentkezéseket, a Group Insightokat, és minden más fontos információt egyetlen felületen érhetnek el. Ez egyszerűsíti a tagságok kezelését, így több időt fordíthatnak a kapcsolatépítésre a tagokkal.
  • Csoportbejelentések: Egyszerűbbé vált a friss információk megosztása egy új funkcióval, ami lehetővé teszi, hogy az adminok legfeljebb tíz bejegyzést rögzíthessenek csoportjuk oldalának tetején.
  • Csoportházirend: Mostantól az adminisztrátorok létrehozhatnak egy dedikált oldalt a házirendnek, hogy átláthatóbb legyen, mit várnak el a tagoktól.
  • Személyre szabhatóság: Személyre szabott színt lehet rendelni a csoporthoz, amivel jobban kifejezhető a közösség identitása.

BIZTONSÁGOSABB FACEBOOK

A Facebook az Egyesült Államokon kívül Londonban működtet olyan csapatot, akik a felhasználókat védő technológiákon dolgoznak, többek közt azon,

  • hogyan lehet beazonosítani és tiltani a hamis fiókokat,
  • megakadályozni a zaklatásokat, átveréseket,
  • egyszerűbben jelenteni a kártékony tartalmakat.

A csapat létszámát idén megkétszerezik, tették hozzá a rendezvényen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Farkas Flórián tényleg „ment a lecsóba”

Kommentek

Budapest, 2015. március 16.
Farkas Flórián, a Fidesz képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2015. március 16-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.