Tech

A magyarok közel harmada mobilfüggő

Magyarországon az okostelefont birtoklók 29 százaléka tartja magát telefonfüggőnek, ami jelentősen elmarad a 42 százalékos régiós átlagtól, derül ki abból a felmérésből, amit az Ipsos készített a – többek között - okostelefonokat is gyártó Huawei megbízásából.

A felmérésből kiderült, hogy csupán a magyarok 62%-a indít hívásokat a készülékével, szemben a 73%-os európai átlaggal. A válaszadók 83%-a fotózásra használja okostelefonját, a megkérdezettek 77%-a szöveges üzenetek küldésére, 76% pedig a telefonján keresztül lép fel a közösségi oldalakra.

A felmérés arra is rámutat, hogy függünk a telefonunktól, hiszen a magyarok többsége egy órát sem bír ki a mobilja nélkül, a válaszadók 38%-a pedig hatvan perc leforgása alatt többször is,

akár 10 percenként, vagy gyakrabban ellenőrzi a telefonját.

A magyar felhasználók európai társaikhoz képest többet tartják maguknál a készülékeiket: 10-ből 3 megkérdezett több mint 20 órán keresztül képtelen megválni az okoskütyüzől, annak ellenére, hogy közel kétharmaduk maximum napi 3-8 órán keresztül használja aktívan a telefonját. Ráadásul a válaszadók 81%-a alvás közben is kartávolságon belül tartja a készülékét.

A magyarok 45%-a az ébredést követően először a telefonja után nyúl, elalvás előtt pedig 58%-uk még az interneten böngészik a telefonja segítségével, viszont a felmérés arra is rámutat, hogy a magyarok 42%-a érzi úgy, hogy túl sok időt tölt az okostelefonjával,

49%-uk pedig megpróbál időkorlátot is szabni a mobilozásnak.

A Huawei megbízásából készített kutatás tizenkét európai országban több mint hatezer felhasználó, köztük 501 magyar okostelefon tulajdonos bevonásával készült idén januárban.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik