Tech

Ezért tesz kétségbeesett lépéseket a Microsoft

Múlt héten írtunk arról, hogy az Xbox konzolokat gyártó és a játékgépek versenyében épp alulmaradó Microsoft váratlan lépésre szánta el magát: bejelentették, hogy az idei évtől minden Xbox-exkluzív játékuk a megjelenés napjától elérhető lesz az Xbox Game Pass nevű előfizetős szolgáltatás keretében.

Kétségbeesett lépésre szánta el magát a Microsoft
Növelni kell a konzoleladásokat, és ezért hajlandók beáldozni a játékaikat.

Az Xbox Game Pass havi 2500 forintért használható rendszer, ahonnan száznál is több régebbi játék tölthető le és játszható mindaddig, amíg él az előfizetés. A cég bejelentése viszont azt jelenti, hogy mostantól az Xbox One konzolok tulajdonosai 10 dollárért juthatnak olyan programokhoz (első körben: State of Decay 2, Sea of Thieves, Crackdown 3), amik ugyanakkor 60 dollárért kaphatók a boltokban.

Azt ugyan hosszan lehetne elemezgetni, hogy mi állhat a meglehetősen kétségbeesettnek tűnő lépés mögött, de a játék- és konzoleladásokra szakosodott VGChartz portál most olyan adatokkal állt elő, amik azt látszanak megerősíteni, hogy a Microsoft a saját exkluzív játékait beáldozva igyekszik növelni a konkurenciához képest igencsak elmaradó Xbox One eladásait, méghozzá úgy, hogy aprópénzért kínálja azokat a címeket, amik arra lennének hivatottak, hogy az Xbox vásárlására buzdítsák a játékosokat.

BALRA AZ ÖSSZES ELADÁS, JOBBRA A 2017-es ADATOK – Forrás: VGCHartz.com

A VGChartz adatai szerint 2017. január 31-ével bezárólag a PlayStation 4-ből 73,6 millió példány, az Xbox One-ból 36,3 millió, míg a Nintendo Switchből 13,3 millió fogyott. Az jól látható, hogy a Sony gépéből duplaannyi fogyott, mint a Microsoft masinájából, és a Nintendo számai is idegesíthetik a redmondiakat. Bár a Switchből még csak harmadannyi fogyott, mint az Xbox One-ból, viszont a japánok konzolja ezt kevesebb mint egy év alatt hozta össze, míg az Xbox már több mint három éve kapható.

És hiába vezet a PS4, a Sony sem ülhet a babérjain, hiszen a Switch a tavaly karácsonyi időszakban nemcsak az Xboxot hagyta le eladásokban, de a PlayStation 4-et is. A helyzet ugyanakkor a Microsoft számára a leginkább kétségbeejtő: hiába álltak elő 2017-ben a valaha készült legerősebb játékgéppel, az Xbox One X-szel, ez sem lendített olyan jelentősen az eladásokon, mint ahogy azt a cég remélhette.

Látványban kiváló az Xbox One X, de azért nem kötelező vétel
Az új konzol ereje megkérdőjelezhetetlen, de ettől még nem olyan játékgép, amire gondolkodás nélkül érdemes lecsapni.

Ennek persze némileg ellent mond a Microsoft legutóbbi negyedéves beszámolója, amiben a cég vezetői arról beszéltek, hogy az Xbox One X volt a legkelendőbb konzol az Egyesült Államokban az ünnepek alatt. A probléma ezzel csak az, hogy ezt semmilyen adattal nem támasztották alá, sőt a Microsoft már 2016 óta nem közöl hivatalos számokat azt illetően, hogy összesen hány játékgépet értékesítettek.

Ugyan a VGChartz adatait sem lehet feltétlenül készpénznek venni, de az általuk megosztott információk egybecsengenek azzal, amit a Sony és a Nintendo kommunikál, így nincs okunk azt feltételezni, hogy az Xbox One-ra vonatkozó számításaik jelentősen eltérnének a valóságtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik