Tech

A tengerek Teslája hozhat új forradalmat

Hollandiából indulnak útra a világ első elektromos, zéró károsanyag-kibocsátásos teherhajói, amik megújuló energiával szelik majd a vizeket. Antwerpen, Rotterdam és Amszterdam kikötőiből fognak konténereket szállítani Hollandia és Belgium közt.

A járműveket a Port-Liner gyártotta uniós támogatásból, összesen öt kerül bevetésre augusztustól. Egyenként 52 méter hosszúak és 6,7 méter szélesek, legfeljebb 24 darab szabványméretű konténert bírnak el, legfeljebb 425 tonna súlyig. A hatméteres beépített akkumulátor 15 órányi útra elegendő energiával látja el a teherhajót, a telepet pedig az Eneco parton kihelyezett állomásain lehet feltölteni.

Mivel tervezéskor nem kellett helyet szorítani a motorháznak, ezért egy ilyen szállító 8%-kal több hasznosítható hellyel rendelkezik, mint a hagyományos teherhajók. Később hat további hajót is tesztelnek majd, amik sokkal több konténert és súlyt bírnak el, és akár 35 órát is kibírnak a vizeken egyetlen töltéssel.

Bár a tesztutakon eleinte lesz legénység, de a később teljesen önjáróan fog közlekedni a teherszállító flotta, hiszen eredetileg is így tervezték azokat. A Port-Liner állítása szerint évente 500 hajót is képesek lennének legyártani, ami rengeteg károsanyag-kibocsátástól védené meg környezetünket. A cég szerint az új típusú teherhajókkal évente 18 ezer tonna széndioxid kibocsátása is megelőzhető, többek közt azért, mert az utakon sokkal kevesebb dízeles, benzines kamionra lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik