Tech

Ilyet is ritkán látni: delfineket reptetett az amerikai légierő

Látott már delfint repülni? Ne aggódjon, eddig mi sem! Az amerikai haditengerészet által kiképzett delfineket a repülőszázad szállította egy igazi nagyvas, egy C-17-es gép fedélzetén.

Az amerikai légierő 301. légiszállító repülőszázada meglehetősen szokatlan utasokat szállított: palackorrú delfineket. Méghozzá nem is akármilyeneket, hanem speciálisan képzett, katonai emlősöket.

Az uszonyos harcosokat még április 29-én reptették át egy Boeing C-17 Globemaster III-as teherszállító gép rakterében a floridai Key West légibázisról San Diegóba, az amerikai haditengerészet tengeri emlősprogramjának székhelyére.
A palackorrú delfineket ugyanis tengeri aknák, illetve ellenséges búvárok felderítésére képezték ki, köszönhetően remek intelligenciájuknak és a „beépített”, kiváló szonárjuknak.

A pilóták számára is speciális feladat volt a négy emlős szállítása. Óvatos fel- és leszállást igényelt a sérülésmentes repülés. A géppel a szokásosnál alacsonyabban, csak 30 ezer láb (9100 méter) magasságra emelkedve utaztak, s a tehertérben is biztosítani kellett az 1800 méteres magasságnak megfelelő légnyomást, illetve a 10 Celsius fokos hőmérsékletet. S persze minél finomabban, zökkenőmentesen kellett irányítani a C-17-est.

Galéria
A haditengszerészet által kiképzett delfineket egy C-17-es fedélzetén szállították át San Diegóba Forrás: USAF

A repülés során a speciális hordozótartályokban elhelyezett emlősökre folyamatosan tengervizet fröcsköltek gondozóik, így bőrük nem száradt ki. Természetesen folyamatos állatorvosi felügyelet alatt álltak az értékes állatok, s egy komplett állatkórház állt a rendelkezésre (mobil ultrahanggal, röntgennel és endoszkóppal felszerelve) arra az esetre, ha bármilyen beavatkozásra lett volna szükség.

A delfinek ugyanis nagyon értékesek: kiképzésük hosszú, drága folyamat s emiatt fontos, hogy a lehető leggondosabb ápolásban, orvosi felügyeletben részesüljenek. S az is fontos, hogy hozzászokjanak a légi utazáshoz, hiszen különleges képességeikre a világ számos amerikai támaszpontján szükség van, ezekre a helyekre pedig szintén teherszállító repülőgépen érkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik