Tech

Megnyílt a bolt, ahol kifelé nem kell fizetni

Az Amazon ma nyitja meg az első olyan boltját Seattle-ben, ahol nincs pénztáros, és készpénz vagy bankkártya nélkül lehet távozni a vásárlást követően. Persze nem arról van szó, hogy ingyen van az áru az üzletben, hiszen fizetni kell a megvásárolt termékekért, de abszolút nem a hagyományos módon.

A vásárlóknak az üzletben be kell szkennelniük az okostelefonjukra letöltött Amazon Go applikációt, majd a tömegközlekedésből és a munkahelyekről ismerős belépőkapukon áthaladva szenzorok sokasága figyeli, hogy mit emelnek le a polcokról, és a rendszer ennek megfelelően terheli meg a bankkártyájukat, ami össze van kötve az amazon.com-on regisztrált felhasználói fiókjukkal.

A boltban alapvető élelmiszerek, előre elkészített ételek (szendvicsek, saláták stb.) és üdítők és alkoholos italok szerezhetők be, kifelé pedig senki nem ellenőrzi, hogy mit vásároltunk, mindent a háttérben dolgozó technológia ellenőriz, így az alkalmazás beszkennelését követően tényleg csak körbejár az ember, magához veszi, amire szüksége van, aztán kisétál az üzletből, sorbanállás és hagyományos fizetés nélkül.

Az Amazon még 2016-ban jelentette be a koncepciót, az eredeti tervek szerint már 2017 elején meg kellett volna nyílnia az első üzletnek, de a Wall Street Journal értesülései szerint a boltot „üzemeltető” technológia kifejlesztése jóval bonyolultabb feladat volt, mint ahogy azt a cégnél elsőre gondolták.

Ezt az értesülést az Amazon a hétvégén ugyanakkor cáfolta a CNN-nek, és hangsúlyozták, hogy az Amazon alkalmazottai már egy ideje használják a boltot, és a cég szóvivője szerint már a csak a dolgozóktól származó vásárlások mértéke is meghaladta az előzetes elképzeléseiket.

Az első Amazon Go persze nem véletlenül nyílt Seattle-ben, hiszen itt található a cégóriás központja. A vállalat a jövőben természetesen több hasonló bolt megnyitását tervezi, de a CNN-nek nyilatkozva elárulták, hogy egyelőre minden figyelmük a hétfőn startoló üzletre koncentrálódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik