Tech
Staff Sgt. Victoria Dames, a 35th Security Forces Squadron military working dog handler, carries MWD Elvis during the second annual security forces advanced combat skills assessment at Andersen Air Force Base, Guam, June 6, 2017. The Defenders Challenge provided Airmen with invaluable interaction with other security forces members by exchanging tactics and skills between those in attendance. (U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Gerald R. Willis)

Élethű robotkutyák segítik a harctéri sebesülések kezelését

Trautmann Balázs
Trautmann Balázs

2018. 01. 19. 06:22

A négylábú harcostársakból kevés van, képzésük hosszú és drága, közben egy művelet sikere múlhat rajtuk. Ennek fényében nem csoda, ha élethű robotkutyákkal oktatják gazdáikat, hogyan járjanak el, ha a harctéren megsebesülnek.
Korábban a témában:

Élethű robotkutya mentheti meg az igaziak életét az újfajta életmentő képzésnek hála. Az amerikai tengerészgyalogság ugyanis megalkotta az “emberorvosok” és egészségügyi specialisták képzésére használt, csúcstechnikájú “sérültek” szőrösebb, négylábú változatát.

A Camp Lejeune-ban használt roboteb mindkét prototípusa képes a harctéri kutyák tipikus sebesüléseinek élethű imitálására. Nem csak a sérüléseket szimulálják, de a kutyák várható viselkedését és válaszreakcióit is lemodellezték.

Az amerikai különleges műveleti erők parancsnoksága (SOCOM) mindig nagy figyelmet fordított a speciálisan kiképzett kutyák megmentésére. Nem véletlenül: a négylábú harcosokból kevés van, képzésük hosszú és drága folyamat. Ugyanakkor egy-egy művelet sikere múlhat a remekül trenírozott ebek érzékeny orrán, és a beléjük nevelt viselkedésen. Ha megsebesülnek, ugyanolyan magas szintű ellátásban részesülnek mint emberi bajtársaik.

Az ehhez szükséges állategészségügyi ismereteket a gazdák eddig kitömött kutyákon gyakorolták, ami természetesen komoly korlátokat jelentett a sérülések imitálásánál és azok ellátásánál. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen kiképzéshez, a gyakorolni kívánt helyzet beállításához állatorvosok segítségére és helyszíni együttműködésére is szükség van.

Luke, a retired military working dog, sits next to the U.S. War Dogs Association display at the 2016 Shaw Air Expo and open house, nicknamed "Thunder Over the Midlands," at Shaw Air Force Base, S.C., May 21, 2016.
Luke, a nyugalmazott rendőrkutya a Shaw Air légibázison, 2016 májusában Fotó: USAF/Zade Vadnais

Gyakorolni lehet a műtétet

A két robotkutyát a különlegesek erőknél gyakran használt belga malinois fajták mintájára formázták meg. A végtagok cserélhetőek, így a különböző sérülésekhez más-más lábak illeszthetőek fel, de ugyanúgy képesek vele mozogni, mint az igazi kutyák.

A távirányítású oktatóebek képesek vérezni, nyüszíteni, ugatni, vérnyomásuk és pulzusuk is változtatható. Végrehajtható rajtuk újraélesztés, melyre életfunkcióinak változtatásával reagál a roboteb; gégemetszés, intubálás, infúzió bekötése vagy éppen a nagyon veszélyes, a felszakadt hasfalon keresztül kitüremkedő bélrendszer ellátása.

A kutyák vezetőinek így lehetősége van a szigorúan meghatározott és begyakorolt életmentő beavatkozásokat végigvenni, hogy aztán a négylábú harcostársat is el tudják látni. Ha a tesztelések sikerrel járnak, akkor márciusban elkezdődhet a gyártás, majd áprilistól elérhetőek lesznek az életmentő műállatok.

(Kiemelt fotó: USAF/Gerald R. Willis)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.