Tech
Staff Sgt. Carlos Butriago trains with a Barrett sniper rifle at the Suffolk County firing range in Westhampton Beach, N.Y., July 27, 2015. Butriago is a member of the 106th Security Forces Squadron. (U.S. Air National Guard photo/Staff Sgt. Christopher S. Muncy)

Agysérülést diagnosztizáló mobilkütyüt fejlesztenek katonáknak

Trautmann Balázs
Trautmann Balázs

2017. 11. 01. 10:00

Az amerikai hadsereg egy olyan mobilkütyü fejlesztését tűzte ki célul, ami könnyen szállítható, egyszerű kezelni, és gyorsan megállapítja a helyszínen, történt-e agyi sérülés és ha igen, az milyen súlyos.
Korábban a témában:

Az egyik legkomolyabb sérülés, ami egy katonát érhet a hadműveleti területen, az a fejlövés. A sérülés gyors és helyes felmérésétől, ellátásától függ a katona élete és az esetleges károsodás mértéke.

A 2001 óta folyamatosan harcból csatába száguldó amerikai katonák védelme érdekében a hadsereg vezetése olyan, egyszerűen kezelhető, strapabíró készüléket szeretne vásárolni – még persze nagy tételben – mely a helyszínen képes lesz megítélni azt, hogy van-e agyi sérülés és ha igen, az mennyire súlyos.

A Lucid System nevű rendszer kifejlesztésére szóló, közel 10 millió dolláros megrendelést a Neural Analytics kapta meg. A mobilkészülék elektródáit a sérült katonára felhelyezve folyamatosan méri és elemzi annak agyi tevékenységét, a traumás sérülés miatti esetleges elváltozásokat kutatva.

A fejlesztés során fontos szempont, hogy egy fél órás kiképzés után ne csak az egészségügyi képzettségű, de az összes katona képes legyen használni, hasonlóan a civil életből ismert “bolondbiztos” félautomata defibrillátorokhoz.

Több tízezer katona élete a tét

A Lucid másik fontos tulajdonsága a készülék számítógépébe elhelyezett, több mint négy év óta fejlesztett szoftver.

Ha valakit fejbe lőnek vagy fejsérülés éri, akkor nincs idő egy képernyőn megjelenő adathalmaz elemezgetésére. Ráadásul a traumás agysérülés jelei nem is mindig észlelhetőek, ezért jelentős, ha egy mobilkészülék érthetően jelzi majd, hogy van-e sérülés és ha igen, az menyire súlyos. Minél hamarabb megkezdődik az agyi sérülés célzott gyógyítása, annál kevesebb károsodással lehet számolni.

A tét pedig nem kicsi: 2000 óta több mint 217 ezer amerikai katonát, és további 50 ezer haditengerészt, tengerészgyalogost és légierőst diagnosztizáltak traumatikus agysérüléssel.

A szerződés szerint 18 hónapon belül be kell fejezni a fejlesztést és a teszteléseket. 2019 végére pedig el kell kezdődnie a megfelelően “háborúállóra” kialakított Lucidok sorozatgyártásának, az összes amerikai fegyvernem számára.

Ezután kerülhet sor a kiképzésekre,  majd elsőként a hadműveleti területekre szállításra. Bár a program során a fegyveres erők igényeit vették figyelembe, de a Neural Analytics szerint akár a civil egészségügyben is helyet kaphat majd a Lucid.

(Kiemelt fotó: U.S. Air National Guard photo/Staff Sgt. Christopher S. Muncy)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Kommentek

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.